Το ερώτημα είναι πώς θα πάμε μέχρι την Πέμπτη που είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα ασχοληθεί με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αν υπάρξουν κυρώσεις, ποιες θα είναι οι συνομιλίες, ανέφερε ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας μιλώντας στο MEGA.
Το περιεχόμενο της ατζέντας των συνομιλιών και το ζήτημα της Κύπρου, η οποία δέχεται σκληρή πίεση από την Τουρκία για να εγκαταλείψει την πρόθεσή της για βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, είναι δύο στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη του καθηγητή οδηγούν σε αδιέξοδο και όχι σε έναρξη ουσιαστικών και βιώσιμων συζητήσεων.
Αναφορικά με τις κυρώσεις, ο κ. Λάβδας επισήμανε πως είναι πολύ χρήσιμες όσο λειτουργούν ως απειλή.
Αν αυτές είναι ουσιαστικές, πράγμα που αμφισβητεί, τότε η Τουρκία θα στραφεί προς την Κίνα, το Κατάρ ακόμα και τη Ρωσία.
«Είναι δύσκολο για την ΕΕ να φτάσει σε αυτές τις κυρώσεις και η βασική συνεισφορά από πλευράς Ευρώπης είναι η γαλλική, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει στην προσλαμβανόμενη ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι σαφές ότι αν ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές είναι καλό, αλλά δε σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε ουσιαστικές συνομιλίες χωρίς να ξεκαθαρίσουμε την ατζέντα», πρόσθεσε.
Ζιαζιάς: Καμία πραγματική αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του πρώην αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς υποστήριξε πως η Τουρκία όχι μόνο δε δήλωσε ότι αποχωρεί ή αποκλιμακώνει, αλλά ανακοίνωσε ότι έστειλε το ερευνητικό σκάφος για συντήρηση και ζήτησε διάλογο για όλα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Επίσης εξέδωσε άμεσα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Σημείωσε πως συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις πειρατικές ενέργειες με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και με ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς η χώρα μας αυτό να το θεωρεί πρόκληση για τον ελληνισμό της Κύπρου.
«Αν δεν έχουμε μια αυστηρά διατυπωμένη απόφαση με ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις του», είπε σχετικά.
Για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε πως η Τουρκία είναι ένας διαχρονικά ισχυρός οικονομικός εταίρος της Γερμανία και πως από τη θέση της προεδρίας που κατέχει, η Γερμανία επηρεάζει όλους τους υπόλοιπους εταίρους και συμμάχους.
Η Γαλλία είναι η μόνη που δίνει έναν αγώνα για να συγκρατήσει τον τουρκικό επεκτατισμό.