Η Τουρκία παρέχει βάση σε περισσότερους από 20.000 Αιγυπτίους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υποστηρίζει σε άρθρο της η ιστοσελίδα «The National».
Μια έκθεση της δεξαμενής σκέψης «Century Foundation», για τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, εκτιμά ότι οι περισσότεροι Αιγύπτιοι που ζουν στην Τουρκία είναι πιστοί στο ισλαμιστικό κίνημα.
Οι Αιγύπτιοι που ζουν στην Τουρκία υπολογίζονται σε περίπου 30.000 και στους περισσότερους δόθηκε άσυλο από το καθεστώς Ερντογάν.
Σύμφωνα με ηγετική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη που δεν κατονομάζεται, 20.000 Αιγύπτιοι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ζούνε στην Τουρκία.
Μεταξύ των Αιγυπτίων υψηλόβαθμων στελεχών της Αδελφότητας στην Τουρκία είναι και ο Μεντχάτ αλ Χαντάτ (Medhat Al Haddad), που κατηγορείται από τις αιγυπτιακές Αρχές ως ο ταμίας της οργάνωσης στην Τουρκία.
Οι Αιγύπτιοι ισλαμιστές εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία το 2013, όταν ανατράπηκε η κυβέρνησή τους με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Μόρσι.
Μέλη της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας έλαβαν επιδόματα από το τουρκικό κράτος, αν και τα ποσά δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν το κόστος ζωής τους στην Τουρκία.
Η Τουρκία φιλοξενεί επίσης τακτικά συνέδρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός τον Απρίλιο του 2018, στο οποίο γιορτάστηκε η 90η επέτειος της οργάνωσης με μια συγκέντρωση «ισλαμιστών ηγετών διαφορετικών εθνικοτήτων».
Τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βλέπουν στο πρόσωπο του Ερντογάν έναν «πολιτικό μέντορα και στενό σύμμαχο».
Οι Γερμανοί παρακολουθούσαν από το 2005
Η γερμανική Ασφάλεια έδωσε έμφαση στα ισλαμικά δίκτυα της τουρκικής κυβέρνησης ήδη από το 2005, δηλαδή λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Τουρκία από τον Ερντογάν.
Εκείνη τη χρονιά, η ετήσια έκθεση του 2005 της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) επικέντρωσε στον ρόλο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία οργανώσεων στη χώρα.
«Το ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων ισλαμιστικού προσανατολισμού, ειδικά για παιδιά και εφήβους από οικογένειες μεταναστών, χρησιμοποιείται για την προώθηση της δημιουργίας και πολλαπλασιασμού ενός ισλαμιστικού περιβάλλοντος στη Γερμανία», ανέφερε.
Έκτοτε, η συγχώνευση του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος AKP με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα μεταμόρφωσε τη θέση της Τουρκίας στον κόσμο, καθώς έχασε τον ενθουσιασμό της για ένταξη στην ΕΕ και αποσπάστηκε από τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Ερντογάν, ο Γιασίν Ακτάι, πρώην αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, έχει δηλώσει ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ένα εργαλείο κρατικής εξουσίας.
«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αντιπροσωπεύει την ήπια ισχύ της Τουρκίας», έχει πει ο Ακτάι.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση σε μια σειρά από χώρες.