Διαβάστε σχετικά για Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Γαλλία, Δωδεκάνησα, Εμανουέλ Μακρόν, Καστελλόριζο, Κυριάκος Μαμιδάκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, Τουρκία,
Στο Καστελλόριζο θα μεταβεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Καστελλόριζου.
Πρόκειται για μία επίσκεψη με πολύ μεγάλο συμβολισμό, δεδομένου ότι το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Alpha, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο και τις απειλές που διατυπώνουν τουρκικά ΜΜΕ και σημείωσε:
«Είναι σημαντική ημερομηνία.
»Δεν φανταζόμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε βάρος της Προέδρου γιατί θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση.
»Αυτό που έχει σημασία είναι η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας να μπουν σιγά – σιγά στην άκρη.
»Και έχει διάφορα φόρα να επιλέξει η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.
»Ένα από αυτά είναι το ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή πρωτοβουλία Μισέλ για διάσκεψη».
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, ο κ. Πέτσας τόνισε πως ακόμη δεν έχει προκύψει συμφωνία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας.
«Δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί, είμαστε στο επίπεδο που οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο τραπέζι για να δουν όλη την προετοιμασία που έγινε από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δούμε και τα δύο σκέλη:
»Της αμυντικής συνεργασίας από τη μία πλευρά και το εξοπλιστικό από την άλλη.
»Θα συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες στις λεπτομέρειες, δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά θα υπάρχει σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι».
Σε ότι αφορά τις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλα θα «εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συζήτησης στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Συγκεκριμένα είπε:
«Δεν επιβεβαιώνουμε τη δια ζώσης συζήτηση των τεχνικών στρατιωτικών κλιμακίων.
»Υπάρχει έγγραφο από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ που επιδέχεται παρατηρήσεων.
»Θα δούμε πως θα εξελιχθεί -εάν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή άλλου τύπου, μετά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο μετά τη συνάντηση σε επίπεδο πρέσβεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και συνέχισε:
«Θα εξαρτηθεί από τις παραμέτρους της συζήτησης που θα βάλει το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ».