Την «βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η χώρα του και το Κόσοβο συμφώνησαν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις και το Κόσοβο μαζί με τη Σερβία θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ.
Η ανακοίνωση από τον κ. Νετανιάχου έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Ουάσιγκτον, ότι Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις οικονομικές τους σχέσεις, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στον Λευκό Οίκο
«Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Νετανιάχου.
«Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες – ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ επεκτείνεται και αναμένονται περισσότερες χώρες να ενταχθούν» προσέθεσε.
Παρά το γεγονός ότι εκτός από τη Σερβία που μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, και το Κοσσυφοπέδιο προχωράει στην αναγνώριση του Ισραήλ και το άνοιγμα πρεσβείας του στην Ιερουσαλήμ, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται μόνο στην απόφαση του Βελιγραδίου.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:
«Ανησυχούμε βαθιά για την απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
»Η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).
»Έχει τονιστεί επανειλημμένα από διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά συνεχούς παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των συνόρων του 1967.
»Ωστόσο, κάθε χώρα που μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
»Καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφωθούν προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα, να σεβαστούν το ιστορικό και νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και να απέχουν από ενέργειες που θα κάνουν την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης ακόμη πιο δύσκολη».
Μόνο δύο χώρες -οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα- έχουν ήδη ανοίξει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων.
Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να εξομαλύνουν τους διπλωματικούς δεσμούς σε μια συμφωνία για την επίτευξη της οποίας συνέδραμε ο Τραμπ.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι προσδοκούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον Πόλεμο του 1967, να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.
Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον Πόλεμο του 1967, ως πρωτεύουσα του.