Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται ότι η Ρωσία καταπιέζει τους Τατάρους της Κριμαίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται ότι η Ρωσία καταπιέζει τους Τατάρους της Κριμαίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα διαμαρτυρήθηκε έντονα «για την καταπίεση που υφίστανται» οι Τάταροι στην Κριμαία, η οποία τελεί από το 2014 υπό ρωσική διοίκηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται σε επιδρομές σε σπίτια Τατάρων και συλλήψεις, που αποδεικνύουν τη «συστηματική καταπίεση και εκφοβισμός ενάντια στους Τατάρους της Κριμαίας».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των συγγενών της, Τατάρων της Κριμαίας, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με ειρηνικά μέσα και προσπαθούν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν με δημοκρατικές μεθόδους», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Οι ρωσικές Αρχές της Κριμαίας συνέλαβαν τέσσερις Τατάρους.

Ανακοίνωση έβγαλε και το ουκρανικό ΥΠΕΞ:

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διαμαρτύρεται έντονα για ένα ακόμη κύμα παράνομων ερευνών και κρατήσεων κατοίκων του προσωρινά κατεχόμενου εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης.

»Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μετά από αναζητήσεις στα σπίτια τους, ο Aider Kadyrov (χωριό Rozlyvy, περιοχή Nizhnyohirskyy), ο Ayder Abliakimov (χωριό Soniachna Dolyna, περιοχή Sudak), ο Rydvan Umerov (πόλη του Sudak) και ο Enver Topchi (αστικό χωριό Ichki (Sovietskyy), συνοικία Ichki) συνελήφθησαν παράνομα.

»Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος συλλήψεων τον Ιούλιο, η κατοχική διοίκηση συνέλαβε επτά Τάταρους της Κριμαίας.

»Η Ρωσία χρησιμοποιεί συστηματικά την καταστολή για να διώξει δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών δημοσιογράφων και ακτιβιστών, και συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική δίωξης όλων όσων διαφωνούν με την κατοχή.

»Οι Τάταροι της Κριμαίας υποφέρουν περισσότερο από αυτήν την κατασταλτική πολιτική.

»Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα 68/262 του ΟΗΕ της 27ης Μαρτίου 2014 “Εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας” και “Κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και στην πόλη της Σεβαστούπολης (Ουκρανία)” 2016-2019 ως Διάταξη του Διεθνούς Δικαστηρίου για την εφαρμογή προσωρινών μέτρων στο πλαίσιο της υπόθεσης που κίνησε η Ουκρανία κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων.

»Απαιτούμε από τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως τα τέσσερα άτομα που κρατούνται, καθώς και όλους τους Ουκρανούς πολίτες που κρατούνται παράνομα από τη Ρωσία.

»Προς το παρόν, η Ρωσία κρατεί παράνομα περίπου 100 Ουκρανούς πολίτες πίσω από τα κάγκελα.

»Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την ενεργό προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων της κατεχόμενης Κριμαίας και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσωρινά κατεχόμενη χερσόνησο», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ποιοι είναι οι Τάταροι

Με τον όρο Τάταροι της Κριμαίας εννοείται ταταρικό τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο.

Κατόπιν μαζικής μετανάστευσης στην ταυρική χερσόνησο οι Τάταροι της Κριμαίας ίδρυσαν το Χανάτο της Κριμαίας το 1440.

Το 1475 μετά τις επεκτατικές κινήσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας οι πρίγκιπες του Χανάτου κυβέρνησαν ως υποτελείς ηγεμόνες των Οθωμανών.

Μετά την κατάληψη της χερσονήσου από τους Ρώσους και τη διάλυση του Χανάτου το 1783, πολλοί Τάταροι μετανάστευσαν στα οθωμανικά εδάφη, κίνηση που συνεχίστηκε και το 19ο αιώνα.

Μετά το 1944 οι Τάταροι εκτοπίστηκαν βιαίως από την Κριμαία.

Στην ουκρανική απογραφή του 2001, 248.200 Ουκρανοί πολίτες αναγνωρίστηκαν ως Τάταροι της Κριμαίας με 98% (ή περίπου 243.400) από αυτούς να ζουν στην Κριμαία.

Περίπου 150.000 παραμένουν στην εξορία στην Κεντρική Ασία, κυρίως στο Ουζμπεκιστάν.

Η ονομασία Τάταροι είναι περιληπτική εθνική ονομασία, η οποία περιγράφει μια ομάδα τουρανικών λαών της νότιας Ρωσίας.

Ακριβέστερα χρησιμοποιείται για τα φύλα μογγολικής – τουρκικής προέλευσης που εγκαταστάθηκαν πέριξ του Βόλγα και των νοτίων Ουραλίων κατά τα ύστερα μεσαιωνικά χρόνια.

Συμπεριλαμβάνει επίσης τους αρχαιότερους Βουλγάρους του Βόλγα – πιθανότατα μάλιστα αυτοί να είναι οι περισσότεροι.

Οι Τάταροι μιλούν την Ταταρική Γλώσσα, η οποία ανήκει στην οικογένεια των τουρκικών γλωσσών.

Οι Τάταροι είναι μουσουλμάνοι σουνίτες, εκτός από λίγους που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, καθώς οι πρόγονοί τους βαπτίσθηκαν τον 16ο και 17ο αιώνα.

Είναι επίσης αυτοί που εισήγαγαν στη Ρωσία το εθνικό της όργανο, τη μπαλαλάικα.

Παλαιότερα Τάταροι αποκαλούνταν από τους Ρώσους όλοι οι Μογγόλοι, από το όνομα Τατά – μία από τις αρχαίες μογγολικές φυλές, από την οποία καταγόταν ο Τζένγκις Χαν.

Αργότερα ο όρος χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά για να περιγράψει όλα τα μογγολικά ή τουρκικά ή ισλαμικά φύλα της Ρωσίας (π.χ. Πετσενέγοι, Τσετσένοι, Μπασκίροι).

Οι Τάταροι έλκουν την ιστορική καταγωγή τους από τη Χρυσή Ορδή, ένα κράτος που προέκυψε από τη διάσπαση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας (1294) και προήλθε από την ανάμιξη των Μογγόλων του Καζακστάν με τους Τούρκους του Καυκάσου και τους Βουλγάρους του Βόλγα.

Η Χρυσή Ορδή εισέπραττε φόρο υποτέλειας από τις ρωσικές πόλεις και έμεινε ενωμένη μέχρι τη δεκαετία του 1440, όταν διασπάσθηκε σε μικρότερα ταταρικά χανάτα.

Όλα αυτά τα χανάτα καταλύθηκαν τον επόμενο αιώνα από τους Ρώσους πλην του χανάτου της Κριμαίας – επιβίωσε μέχρι το 1783, κυρίως χάρη στην υποστήριξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που το χρησιμοποίησε για ανάσχεση της ρωσικής επέκτασης στη Μαύρη Θάλασσα.

Αφού τους κατέκτησαν το 16ο αιώνα, οι Ρώσοι αξιοποίησαν τους Τατάρους.

Μαζί με τους Κοζάκους αποτελούσαν τα δύο μη ρωσικά επίλεκτα σώματα του ρωσικού στρατού, και κάποιοι από αυτούς έγιναν μέλη της παραδοσιακής αριστοκρατίας (βογιάροι).

Ένας βογιάρος ταταρικής καταγωγής, ο Μπαρίς Γκοντουνόβ, έφθασε μέχρι το ύπατο αξίωμα του Τσάρου του Ρωσικού Βασιλείου το 1598.

Οι Τάταροι αποτελούν το μεγαλύτερο μη σλαβικό έθνος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παρρωσική απογραφή, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.554.601 (3,8% του συνολικού πληθυσμού, υστερούν μόνο των Ρώσων).

Είναι διασκορπισμένοι στα Διαμερίσματα του Βόλγα και των Ουραλίων, με πυκνότερες συγκεντρώσεις στο Ταταρστάν, το Τσελιάμπινσκ και το Άστραχαν.

Τάταροι υπάρχουν επίσης και σε γειτονικές χώρες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλους αριθμούς: Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κίνα, νότια Ουκρανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Πολωνία, Λευκορωσία.

Ανάμεσα στους Τατάρους υπάρχει και ένας μικρός πληθυσμός ελληνικής καταγωγής, ο οποίος κατοικεί κυρίως στην Ουκρανία (Κριμαία, Μαριούπολη).

Λέγονται Γραικοτάταροι ή Ουρούμ Ρωμιοί.

Οι Ουρούμ υιοθέτησαν την ταταρική γλώσσα στα τέλη του 18ου αιώνα και χρησιμοποιούν την γλώσσα Ουρούμ, αλλά παρέμειναν χριστιανοί ορθόδοξοι μέχρι σήμερα.

Μετά τη διάσπαση της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών πολλοί Ουρούμ μετανάστευσαν στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Ουκρανία: Η επίθεση στο Ντνίπρο δεν φαίνεται να έγινε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, λέει αξιωματούχος της Δύσης

H Ρωσία εξαπέλυσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας, λέει το Κίεβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr