Ανώτεροι σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετέβησαν αεροπορικώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ- ΗΑΕ.
Η πρώτη επίσημη ισραηλινή πτήση προς τα ΗΑΕ απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ μεταφέροντας την αμερικανική και την ισραηλινή αντιπροσωπείες για συνομιλίες με στόχο την σύναψη συμφωνίας που κατέστη δυνατή με την διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον.
Πριν ακόμη και από την έναρξη των συνομιλιών στο Αμπού Ντάμπι οι αντιπροσωπείες έγραψαν ιστορία στα χρονικά της αεροπορίας καθώς επιβιβάστηκαν με ένα επιβατικό αεροσκάφος Μπόινγκ 737 της ισραηλινής εταιρείας El Al, το οποίο φέρει την λέξη «ειρήνη» γραμμένη στα αραβικά, στα αγγλικά και στα εβραϊκά πάνω από το παράθυρο του πιλοτηρίου.
Η πτήση πραγματοποιήθηκε απευθείας από το Τελ Αβίβ προς την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πέρασε πάνω από σαουδαραβικό έδαφος.
Τα ΗΑΕ έγιναν μόλις η τρίτη αραβική χώρα στη Μέση Ανατολή που αναγνωρίζει το Ισραήλ από την ίδρυση του κράτους του το 1948.
«Έτσι μοιάζει η ειρήνη για χάρη της ειρήνης», έγραψε στο Twitter ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρετίζοντας την ιστορική πτήση, όπως την χαρακτήρισε, και περιγράφοντας μια συμφωνία για επίσημες διμερείς σχέσεις με ένα αραβικό κράτος, που δεν περιλαμβάνει την παράδοση εδαφών τα οποία είχε καταλάβει το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.
Η συμφωνία για την «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου και είναι η πρώτη τέτοια εξέλιξη στις σχέσεις μιας αραβικής χώρας με το Ισραήλ εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ ως καταλύτης λειτούργησαν οι κοινοί φόβοι για το Ιράν.
Στην πτήση επιβιβάστηκαν ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ και γαμπρός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ο Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, οι οποίοι και ηγούνται της αμερικανικής αποστολής.
Η «πρώτη απευθείας επιβατική πτήση» ανάμεσα στο Ισραήλ και στα ΗΑΕ θα μπορούσε να είναι «η αρχή ενός ταξιδιού ακόμη πιο ιστορικού για την Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Κούσνερ.
«Χθες προσευχήθηκα στο Τείχος (των Δακρύων) και ζήτησα οι Μουσουλμάνοι και οι Άραβες σε όλον τον κόσμο να παρακολουθήσουν αυτή την πτήση και να αναγνωρίσουν ότι είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ότι το μέλλον δεν πρέπει να είναι προκαθορισμένο από το παρελθόν», δήλωσε ο Κούσνερ στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν».
Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας είναι ο ομόλογος του Ο’ Μπράιαν, ο Μέιρ Μπεν-Σαμπάτ, ενώ στην αντιπροσωπεία μετέχουν περίπου 20 αξιωματούχοι και σύμβουλοι του Νετανιάχου.
Αξιωματούχοι θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ απεσταλμένοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας θα επισκεφθούν ξεχωριστά τα ΗΑΕ.
Οι ισραηλινές Αρχές ελπίζουν ότι από την διήμερη επίσκεψη θα προκύψει μια ημερομηνία υπογραφής συμφωνίας στην Ουάσινγκτον, ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο, ανάμεσα στον Νετανιάχου και στον πρίγκιπα του Αμπου Ντάμπι, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.
Κάτι τέτοιο θα έδινε μια ώθηση στον Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ενόψει της επαναδιεκδίκησης της προεδρίας στις 3 Νοεμβρίου.
Χθες ο Κούσνερ από την Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε την συμφωνία «ένα γιγάντιο βήμα μπροστά».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιχειρήσει να παροτρύνει και άλλες σουνιτικές αραβικές χώρες, που ανησυχούν για το Ιράν, να αποκτήσουν σχέσεις με το Ισραήλ.
Η πιο ισχυρή από αυτές, η Σαουδική Αραβία, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν είναι έτοιμη.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, έδωσε άδεια στην πτήση της El Al να πετάξει πάνω από το έδαφός της.
Στην Ιουδαία (Δυτική Όχθη), η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι ο Κούσνερ και η ομάδα του «πασχίζουν να πείσουν όσο περισσότερους άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες μπορούν» για να δώσουν μια ώθηση στον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την άλλη, πασχίζει να πείσει τους πάντες πόσο μεγάλος ηγέτης είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.