Διαβάστε σχετικά για Τουρκία, Χρηματιστήριο,
Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται στο λαό του ότι η Τουρκία θα γίνει ενεργειακός εξαγωγέας, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, οι αγορές δίνουν το δικό τους μήνυμα.
Ειδικότερα, η τουρκική λίρα έφτασε την Τρίτη στα ιστορικά χαμηλά των 7,40 λιρών/δολάριο, με το μήνυμα να είναι άκρως αρνητικό για τους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται υπό την ομηρεία των εντολών Ερντογάν.
Η τουρκική λίρα ήδη σημειώνει απώλειες κατά 3,3% από τις αρχές Αυγούστου, μετά την πτώση 5,4% τον Ιούλιο και πτώση 18% από την αρχή του έτους.
Κι όμως η τουρκική κεντρική τράπεζα άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 8,25% στη συνεδρίαση της 20ας Αυγούστου, αψηφώντας αναλυτές που είχαν προτείνει αύξηση μεταξύ 150 και 300 μονάδων βάσης.
Αν και αυτό δεν ήταν μια τεράστια έκπληξη δεδομένου του ιστορικού της κεντρικής τράπεζας να αγνοήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος ροκανίζει και τα εισοδήματα τον Τούρκων, μια τέτοια προσέγγιση ενέχει τον κίνδυνο η Τουρκία να επαναλάβει τα λάθη πριν από δύο χρόνια, όταν η νομισματική αδυναμία τελικά ανάγκασε σε πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο, αναφέρουν οι αναλυτές.
Αλλά δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός για τον οποίο ανησυχούν οι επενδυτές.
Οι ανησυχίες αυξάνονται επίσης για τα εξαντλημένα νομισματικά αποθέματα, τις δαπανηρές παρεμβάσεις σε ξένο νόμισμα, μια επικείμενη κρίση ισοζυγίου πληρωμών και τις αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού που βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει συρρίκνωση 5% φέτος.