Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γερμανία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Η Γερμανία σύναψε συμφωνία με την Τουρκία για λογαριασμό της Ελλάδας και της ΕΕ. Είναι πρωτοφανές, θυμίζει αποικία, αλλά φαίνεται ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ασκείται από τη Γερμανία, με γνώμονα αποκλειστικά τα γερμανικά συμφέροντα. Τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών στη Γερμανία παρέδωσαν οι ίδιοι που μιλούσαν για «προδοτική» ή «ζημιογόνα» Συμφωνία των Πρεσπών. Στη μικρή Βόρεια Μακεδονία έκαναν τα λιοντάρια, απέναντι στους Τούρκους έτρεξαν στη Γερμανίδα «μαμά» τους. Υπάρχει δημοκρατικός άνθρωπος στη χώρα -άνω των 40 ετών- που να εκπλήσσεται; Έτσι δεν έκανε πάντα εξωτερική πολιτική η Νέα Δημοκρατία; Με λαϊκισμό και πατριδοκαπηλία στο εσωτερικό και το κουμάντο στο εξωτερικό να εκχωρείται στους ξένους «προστάτες». Ο θυμός στην κοινωνία σιγοβράζει, συσσωρεύεται και όταν έρθει η ώρα να συναντηθεί με τη φτώχεια, σε λιγότερο από δύο μήνες μπροστά μας, τότε πολλοί θα κοιτάξουν τον ήλιο κατάματα.
Η ιστοσελίδα economico.gr υποστηρίζει ότι η παρασκηνιακή συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά περιλαμβάνει τα εξής:
– Επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου από τις οποίες η Τουρκία αποχώρησε το 2016.
– Εποικοδομητική διάθεση ώστε να συμφωνηθούν κάποια ΜΟΕ που θα δείξουν βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας.
– Αποφυγή προκλήσεων μέχρι το φθινόπωρο ώστε μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα και εφόσον εκλεγεί ο Μ. Ακιντζί να γίνει πενταμερής διάσκεψη για το κυπριακό στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί η τροποποίηση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων χωρίς προϋποθέσεις.
– Προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν το Σεπτέμβριο.
– Άσκηση της επιρροής της Μέρκελ στην ΕΕ προκειμένου να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
– Έναρξη ευρωτουρκικών συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
– Καμία κύρωση από την ΕΕ προς την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.
– Απελευθέρωση Γερμανών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία χωρίς δημοσιότητα για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση υποχώρησης Ερντογάν σε γερμανικές πιέσεις.
Το economico υποστηρίζει ότι οι τριμερείς επαφές Αθήνας – Άγκυρας – Βερολίνου συνεχίζονται ενώ, παρά την προσωρινή ηρεμία στο Αιγαίο, ο Ρ. Τ. Ερντογάν παραμένει επικίνδυνος τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.