Πλήρεις αποστάσεις από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από την επιλογή του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί έχει πάρει η Ρωσία, η οποία μάλιστα φτάνει σε σημείο να… χαιρετίσει την εν λόγω απόφαση.
Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ έφτασε σε σημείο μάλιστα να ισχυριστεί πως η εν λόγω απόφαση είναι καλή για τους Ρώσους τουρίστες καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν εισιτήριο.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε ότι οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, ενώ, προχωρώντας έτι περαιτέρω, έκανε μια άκρως ντροπιαστική δήλωση:
«Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγιάς Σοφιάς είναι αρκετά ακριβά.
»Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό».
Ο Πεσκόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, γιατί η επίσημη ρωσική γραμμή είναι ότι (η μετατροπή του καθεστώτος) αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.
«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι σε οποιαδήποτε απόφαση, οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός είναι ιερός για πολλούς Χριστιανούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να μπορούν να επισκεφθούν τον ναό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά δεσμεύθηκε ότι «τα πάντα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι θα μπορούν να επισκεφθούν τον ναό».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ρωσικές Αρχές σέβονται την αρνητική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το θέμα.
«Σεβόμαστε τη στάση του Πατριάρχη μας ως Ορθόδοξοι πιστοί (…) διαφέρει από την κρατική θέση».
Για τη χλιαρή αντίδραση της Μόσχας είχε προϊδεάσει και ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, την περασμένη Παρασκευή.
Ο Κόσατσεφ υποστήριξε πως δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.
«Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη (του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγιά Σοφιά διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε.
»Υπερτερούν εδώ παρόλα αυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής», εκτιμά ο Κόσατσεφ.
Κατά την άποψη του ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους».
«Δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας επίσης μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις.
»Όλα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επι πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία».