Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με γερμανικές πλάτες οι Τούρκοι θέτουν ζήτημα Θράκης και μοιρασιάς των κοιτασμάτων μας

Με γερμανικές πλάτες οι Τούρκοι θέτουν ζήτημα Θράκης και μοιρασιάς των κοιτασμάτων μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις η Άγκυρα, βάζοντας για άλλη μία φορά όλα τα θέματα στο τραπέζι. Μετά τον διμερή διάλογο που θέλει με την Ελλάδα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο κάδρο μπαίνει τώρα και η Θράκη.

«Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Μουσουλμάνους πολίτες τους;

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, πρόσθεσε ότι «μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση» και υποστήριξε ότι κατά τη τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν, οι δύο ηγέτες επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι δυνατόν να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς.

»Αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής», ανέφερε.

«Τώρα αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας, είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου» υπογράμμισε.

Συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι την περασμένη βδομάδα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

«Μετά από πολύ καιρό για πρώτη φορά έγινε μια τέτοια επαφή. Ήταν μια πολύ καλή επικοινωνία. Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ.

»Παραδοσιακά αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας” είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Έκκληση για διαμοιρασμό φυσικού αερίου – «Δεν θα πετύχετε χωρίς την Τουρκία»

Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, ο Καλίν αναφέρθηκε και στο ζήτημα του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου και στο ενδεχόμενο διαμοιρασμού του.

Ο Καλίν επισήμανε ότι όλοι οι ειδικοί βλέπουν ότι από οικονομικής άποψης το πιο εφικτό πρόγραμμα είναι ο πλούτος που θα εξορυχθεί από την ανατολική Μεσόγειο -φυσικό αέριο ή πετρέλαιο- να φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο μέσω Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι «με το να παρακάμπτουν την Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσουν κάποια πολιτικά σχέδια, να εργάζονται για αγωγούς και ούτω καθεξής δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, και αυτό το βλέπουν και οι ίδιοι».

«Η δική μας έκκληση είναι τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο, στο πλαίσιο του δίκαιου διαμοιρασμού, όλοι να αποκτήσουν τους φυσικούς πόρους ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, να τους διαμοιραστούν και να επωφεληθούν όλοι από τον πλούτο αυτό.

»Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά αγνοώντας την Τουρκία αυτό δεν μπορείτε να το πετύχετε» δήλωσε.

Συμπλήρωσε ότι «αντί να επικεντρώνεστε σε ακριβά προγράμματα που τελικά θα αποτύχουν, είναι προς το συμφέρον όλων να συζητήσουν αυτά τα θέματα με την Τουρκία και να κινηθούν με σχέδια στα οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία».

Ανέφερε επίσης ότι από την αρχή αυτή ήταν η προσέγγισή τους αλλά δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουν απέναντι στις προσπάθειες να φυλακίσουν τη χώρα στον Κόλπο της Αττάλειας.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ Χοσέπ Μπορέλ στην Άγκυρα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «η γερμανική προεδρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Δήλωση – βόμβα από τον αντιπρόεδρο του AKP: «Ελπίζουμε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για προσευχή πριν τις 15 Ιουλίου»

Για το ζήτημα της Λιβύης ανέφερε ότι συνιστά έτσι να πρέπει επιλύονται τα ζητήματα του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, «αυτή είναι η πρακτική».

«Υπό αυτή την έννοια, εμείς πάντα ζητούσαμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και άλλες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση.

»Πρώτη φορά έγινε συμφωνία με τη Λιβύη.

»Δεν είναι μια συμφωνία που αφορά άμεσα τρίτα μέρη και δεν παραβιάζει τα δικαιώματά τους» τόνισε προκλητικά.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάποιες αντιρρήσεις λέγοντας πως «αυτή η γραμμή περνά από τη δική μας υφαλοκρηπίδα αλλά οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι αμφισβητούμενοι», ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτό το θέμα από άποψης διεθνούς δικαίου δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες.

«Όπως έχω πει, αυτά είναι μερικά ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

»Για παράδειγμα πρόσφατα η Ελλάδα και η Ιταλία συνήψαν μεταξύ τους μια συμφωνία υφαλοκρηπίδας και το καλωσορίσαμε αυτό με ικανοποίηση.

»Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη».

Πρόσθεσε ότι με αυτή τη συμφωνία επιβεβαίωσαν επίσης ότι είναι θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη, τονίζοντας ότι τώρα θα αναπτυχθεί μια win win σχέση μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, οπότε αύριο όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή και αν βρεθεί κάτι Τουρκία και Λιβύη θα μοιραστούν τα έσοδα.

«Εμείς ευχόμαστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια τέτοια λίμνη ειρήνης.

»Και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι θα αποτύχουν οι προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τον EastMed».

Σχολίασε το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν αγνοώντας την Τουρκία η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο να σχεδιάζεται ενεργειακός χάρτης και να οικοδομείται πολιτική σταθερότητα.

«Τώρα με την γερμανική προεδρία μπορούν να γίνουν μια σειρά βήματα, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.

»Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, συνεχίζουν με μπλοκάρισμα, συνεχίζουν να έχουν μια αρνητική στάση», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι το θέμα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ένα θέμα μόνο μιας χώρας ή της ΕΕ αλλά όλων των γειτονικών χωρών εκεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις μετά τις νέες αυξήσεις

Ο Τσίπρας με τα «μάτια» της Μέρκελ: «Ήταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι»

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr