Εργαστήριο του Atlantic University στην Φλόριντα παρουσιάζει μια προσομοίωση του ανθρώπινου βήχα για να κατανοήσουμε πόσο μακριά και γρήγορα μπορούν να ταξιδέψουν τα σταγονίδια και πώς η χρήση προστατευτικής μάσκας τα εμποδίζει.
Δύο καθηγητές μηχανικής μετράνε την ένταση του βήχα καθώς και την έκταση που καλύπτουν τα σταγονίδια, για να δείξουν την επίδραση εάν δεν φοράμε μάσκα, εάν χρησιμοποιούμε το χέρι μας ή το μπράτσο μας.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα ομοίωμα ανθρώπου, μία τρόμπα για να προσομοιάσουν το βήξιμο καθώς και ένα πράσινο λέιζερ για να εντοπίσουν τα μικροσταγονίδια.
Το πρώτο πείραμα δείχνει ότι εάν χρησιμοποιήσουμε προστατευτικό μέσο, τα σταγονίδια θα καλύψουν σε σχεδόν 5 δευτερόλεπτα την ασφαλή απόσταση των 2 μέτρων, για να ξεπεράσουν σε σύντομο χρόνο ακόμα και τα 3,5 μέτρα όπου και παραμένουν.
Το πείραμα των δύο μηχανικών δείχνει ότι ακόμα και με τη χρήση μιας απλής μάσκας τα μικροσταγονίδια ακόμα διαχέονται αλλά περιορίζεται η έκταση διασποράς τους.
Την ίδια στιγμή δείχνει ότι η χρήση της γροθιάς μας δεν περιορίζει τίποτα και επισημαίνει γιατί, στην περίπτωση που δεν έχουμε μάσκα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας.