Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Le Monde: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για γεωπολιτικούς λόγους

Le Monde: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό για γεωπολιτικούς λόγους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για τις περιφερειακές του φιλοδοξίες» είναι ο τίτλος άρθρου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, επισημαίνοντας πως μεγάλη ποσότητα ιατρικής βοήθειας έχει διανεμηθεί το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν την περίοδο αυτή αποτελεί θέμα της ανάλυσης του άρθρου, το οποίο υποστηρίζει πως τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και μέλη της κυβέρνησής του έχουν την πεποίθηση πως η μάχη του κορωνοϊού διεξάγεται επίσης σε γεωπολιτικό επίπεδο και ότι στη νέα τάξη πραγμάτων, που υποτίθεται, ότι θα εμφανιστεί μετά την πανδημία, η Τουρκία καλείται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.

«Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας κρίσης.

»Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της διαδικασίας» δήλωσε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Σύμφωνα με το άρθρο η Τουρκία προσπαθεί μέσω της αποστολής ιατρικής βοήθειας σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, ν’ αποκαταστήσει την εικόνα ενός κράτους που παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει απολέσει τον οικονομικό δυναμισμό της.

Στόχος αυτής της «ανθρωπιστικής διπλωματίας», είναι να τονισθεί ο κεντρικός ρόλος του Ερντογάν, ο οποίος από την άλλη πλευρά συνεχίζει την ισχύ του εξαναγκασμού, με την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη.

Κατά την άποψη της αρθρογράφου «η αναβίωση του μύθου μιας κατακτήτριας Τουρκίας, είναι η σανίδα σωτηρίας της παρακμής της Ισλάμο-συντηρητικής εξουσίας -όπως το απέδειξε η αποτυχία της στις δημοτικές εκλογές, την Ανοιξη του 2019- και αυτή η ρητορική είναι ακόμη πιο απαραίτητη, λόγω του προβλεπόμενου οικονομικού σοκ».

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι απολύτως λάθος, καθώς σε μια εποχή, που η πολιτική βιομηχανικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται, η χώρα του θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη μετεγκατάσταση ορισμένων προϊόντων από την Κίνα, στην Ευρώπη και στην περίμετρό της», αναφέρει η δημοσιογράφος ενώ φιλοξενεί την άποψη του οικονομολόγου Αχμέτ Ινσέλ που υποστηρίζει ότι «χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το Μαρόκο, η Τυνησία και επίσης η Τουρκία, θα μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες αυτής της μετεγκατάστασης» σημειώνει το άρθρο της Le Monde.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ευρώπη συζητά αποστολή στρατού ή μισθοφόρων στην Ουκρανία, αναφέρει η Le Monde

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr