Την πρόθεση του να προκαλέσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αμέσως μετά την ανάπαυλα του Πάσχα αναφορικά με το «μαξιλάρι ασφαλείας» της ελληνικής οικονομίας γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Τετάρτη το βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σκληρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση.
«Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυράει κλέφτικα και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πότε, για ποιόν και πως τα χρησιμοποιεί» σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τα διαθέσιμα του «μαξιλαριού ασφαλείας», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τίθεται αναφανδόν υπέρ της διάθεσής τους στην οικονομία, καθώς «τα ίδια λεφτά αν δοθούν μετά από τρεις μήνες, δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε το ένα τρίτο από τις ανάγκες» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας ευθέως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, προσδιορίζοντάς το σε 4 δια. ευρώ (και όχι 14 δια.) και εκτίμησε σε λίγους μήνες «θα βρεθούμε μπροστά σε μια πραγματικότητα δυσκολότερη και πιο σκοτεινή από αυτή που ζήσαμε στα χρόνια των μνημονίων», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις προβλέψεις του ΔΝΤ ως «την καλύτερη εκδοχή» της ύφεσης που θα ακολουθήσει.
«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει σε νέα μνημόνια, για να δικαιολογήσει την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και όλη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «προεκλογικό» το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον για «αυταρέσκεια» και «αλαζονεία», ενώ «εάν όντως ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτόν τον στόχο, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή δεν έχει πάρει χαμπάρι για αυτό που έρχεται για την οικονομία-και βρίσκεται σε ένα ροζ συννεφάκι- ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι το τι έρχεται, προσπαθεί να δραπετεύσει» περιέγραψε ο ίδιος, αποδίδοντας στον κ. Μητσοτάκη ρόλο «πολιτευτή» και όχι «ηγέτη χώρας σε κρίση».
Με υψηλούς τόνους καταφέρθηκε ο κ. Τσίπρας μετά από καιρό και απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τοποθετούμενος απέναντι σε διαρροές για τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Με αιχμηρό λεκτικό, «αυτές οι Βρυξέλλες κάποια στιγμή ιδίως όταν η ανθρωπότητα όλη και οι ευρωπαϊκοί λαοί βρίσκονται μπροστά σε μια ανείπωτη κρίση πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο και αν αφήσουν τις διαρροές» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μετά την Αλβανία και τη Βουλγαρία
Ερωτηθείς για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης, «πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας τα εύσημα για την έγκαιρη ενημέρωση της πολιτείας -και του ίδιου- στον Καθηγητή, Ηλία Μόσιαλο.
Αποφεύγοντας κάθε ονομαστική αναφορά στον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, «ο δεύτερος λόγος που έχουμε πάει σχετικά καλά είναι ότι η επιδημία χτύπησε τη χώρας μας τέλη Φλεβάρη – αρχές Μάρτη» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, οπότε δηλαδή ήταν περιορισμένες οι μετακινήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην πηγαίνει στο άλλο άκρο και να επιχαίρει ότι είναι η καλύτερη κυβέρνηση στον κόσμο», αντιπαραβάλλοντας τα ελληνικά δεδομένα με τον αριθμό κρουσμάτων στην Αλβανία του Έντι Ράμα και τη Βουλγαρία του Μπ. Μπορίσοφ.
«80% επειδή δεν πήγαμε κόντρα»
Κληθείς να τοποθετηθεί απέναντι στις δημοσκοπήσεις και τα υψηλά ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης, αυτά «είναι στο 80% σε ένα βαθμό και επειδή δεν πήγαμε κόντρα» απάντησε ο κ. Τσίπρας, αποδίδοντας την καθολική σχεδόν αποδοχή της κυβέρνησης στο «φαινόμενο της σημαίας» και κάλεσε ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να μην εξάγει πολιτικά συμπεράσματα από τις μετρήσεις, καθώς θα «του γυρίσει μπούμερανγκ».
Την ίδια στιγμή, «αυτό που εγώ θεωρώ αδιανόητο, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν το θεωρεί τόσο αδιανόητο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ως ενεργό το σενάριο πρόωρων εκλογών και χαρακτήρισε ως «πολιτική ακρότητα» την αναφορά του πρωθυπουργού ότι σε 30 ημέρες διακυβέρνησης το ΕΣΥ κάλυψε τις αδυναμίες ετών.