Tο μήνυμα ότι τo Κίνημα Αλλαγής «δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά επειδή έχει επιλέξει να είναι χρήσιμο», έστειλε η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.
Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», υπενθύμισε ότι πολλές από τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον κορωνοϊό, τις έχει ήδη αποδεχτεί η κυβέρνηση, παρότι η ίδια διαπίστωσε σημαντικές καθυστερήσεις και παραλείψεις.
«Κινηθήκαμε γρήγορα ως προς τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων για την απομόνωση, για τον περιορισμό.
»Έτσι κερδίσαμε πάρα πολύ χρόνο, έτσι καθυστερήσαμε την εξάπλωση και τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία μέχρι τώρα».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως καθυστερήσεις στη στήριξη του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
»Έχουμε κάνει πρόταση για την “πρώτη γραμμή”, δηλαδή για κινητά κλιμάκια που θα κάνουν στα σπίτια επισκέψεις και τεστ».
Όπως διευκρίνισε, «είναι μία πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε δώσει στον κ. Κικίλια».
«Μίλησα και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Το εξήγγειλε η Κυβέρνηση και ελπίζω να υλοποιηθεί γρήγορα».
Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχεται το ΚΙΝΑΛ για την κατάσταση του ΕΣΥ, η κα Γεννηματά ζήτησε να κάνουν την αυτοκριτική τους, όσοι προσπάθησαν να απαξιώσουν το ΕΣΥ επισημαίνοντας ότι κλειδί για την προστασία της υγείας των υγειονομικών και για να μην καταρρεύσει το σύστημα, είναι τα τεστ.
Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου και να αγοράσει άμεσα την πατέντα για τα «γρήγορα τεστ» που δοκιμάζονται τώρα.
«Με το τεστ ξέρεις στην πρώτη φάση ποιος θα πρέπει να απομονωθεί, κάτι που ιδιαίτερα στις υγειονομικές μονάδες είναι κρίσιμο.
»Σε δεύτερο χρόνο μόνο με τα πολλά τεστ θα ξέρουμε ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και ποιοι όχι, για να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των χωρών, να επανέλθει σταδιακά η κοινωνική και οικονομική ζωή».
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, η κα Γεννηματά τόνισε πως «αν καταρρεύσει η παραγωγική δραστηριότητα, τότε θα πάμε ολοταχώς σε νέα μνημόνιο».
«Τα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν. Ξέρω ότι δεν υπάρχει δέντρο που κόβει χρήματα.
»Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.
»Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 και λόγω της κρίσης συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (σ.σ. της ΕΚΤ), κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια».
Και κατέληξε: «Το πρώτο που χρειάζεται είναι ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.
»Η ρευστότητα που εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι περίπου στο 1% του ΑΕΠ.
»Οι άλλες χώρες της Ευρώπης δίνουν γύρω στο 20% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
»Πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα ζωντανή».