«Καθώς πλησιάζουμε το Πάσχα, αντιλαμβανόμαστε ότι φέτος είναι αλλιώς. Δεν είναι όπως κάθε χρόνο» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Όπως ξεκαθάρισε, «φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας, δεν θα επισκεφθούμε τις Εκκλησιές μας.
»Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.
»Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε.
»Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε! Μένουμε σπίτι!» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
«Συνεχίζουμε τις μάχες σε όλα τα μέτωπα του πολέμου που άνοιξε ο κορωνοϊός.
»Κινούμαστε σταθερά στους τρεις άξονες που προσδιόρισε ο πρωθυπουργός: την ανάσχεση της διάδοσης της πανδημίας, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση του κορωνοϊού, επανέλαβε πως «δεν πρόκειται κάνουμε γενικό επαναπατρισμό Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, γιατί προτεραιότητα μας είναι η Δημόσια Υγεία.
»Επαναπατρισμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο για συμπολίτες μας που είτε έχουν άμεση ανάγκη υγειονομικής φροντίδας, είτε δεν έχουν πού να μείνουν, είτε είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit».
Για το Σύστημα Υγείας είπε πως συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ενίσχυσή του, καθώς αυξάνονται οι Μ.Ε.Θ., προσλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού από χώρες εκτός Ευρώπης.
Όπως επισήμανε, σήμερα, οι Μ.Ε.Θ. ξεπερνούν τις 870, δηλαδή αύξηση κατά 54% (συγκριτικά με την προ κορωνοϊού περίοδο), ενώ οι εγκρίσεις για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι 4.200, δηλαδή υπερδιπλάσιο προσωπικό από την αρχική έγκριση των 2.000 προσλήψεων.
Περίπου 2.000 εξ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για το υγειονομικό υλικό, υπογράμμισε πως σήμερα διεξάγεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» για την προμήθειά του, όπως και για είδη ατομικής προστασίας.
«Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα δυναμικότητας.
»Δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής από τις ήδη περιορισμένες πηγές για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση.
»Εμείς, επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών» είπε, σημειώνοντας πως τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων εφοπλιστών.
Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω πτήση έφθασαν στην Ελλάδα 1,7 εκατομμύρια μάσκες, ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να φτάσουν πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.
Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού, που γίνεται από την Κίνα στην Αθήνα με πτήσεις ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών της Aegean, αλλά και πτήσεις Cargo.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, τα υλικά αυτά, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και την πτήση της Air China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό, είναι «μέτρα που σήμερα μας “αγοράζουν” χρόνο για δύο πράγματα:
Πρώτον, να επεκτείνουμε την κορύφωση της πανδημίας ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσει να περιθάλψει όσους θα χρειαστούν νοσηλεία.
Δεύτερον, να προμηθευτούμε έγκαιρα περισσότερο υλικό, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τα Σώματα Ασφαλείας και όσοι το χρειάζονται αυτό το υλικό ατομικής προστασίας, να το έχουν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, πως το υπουργείο Υγείας έχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Τόνισε και την «πρωτοφανή κοινωνική συστράτευση», καθώς «γίνονται συνεχώς σημαντικές δωρεές από ιδιώτες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας.
»Τους ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των Ελλήνων.
»Ήδη, για να διευκολύνει αυτό το πρωτοφανές κύμα κοινωνικής ευθύνης, η κυβέρνηση έχει απαλλάξει την προμήθεια και παροχή αγαθών για δωρεές από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.