Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε ενέργεια, πράσινη οικονομία, τεχνολογία

Μητσοτάκης: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε ενέργεια, πράσινη οικονομία, τεχνολογία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας που αναδύονται μέσα από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την προώθηση της διπλωματικής του ατζέντας επεδίωξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διήμερο των επαφών του στο Νταβός, στο πλαίσιο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην πρώτη αποτίμησή του με μια ανάρτηση στο Twitter σημείωσε ότι «στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός επιβεβαιώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε ενέργεια, πράσινη οικονομία, τεχνολογία. Είμαστε στην αρχή μιας μακράς περιόδου ανάπτυξης για την Ελλάδα», έγραψε.

Σε λιγότερο από 48 ώρες, ο πρωθυπουργός είχε περισσότερες από 17 διμερείς επαφές, με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, μετείχε σε δύο εκδηλώσεις της επίσημης ατζέντας και έδωσε συνεντεύξεις σε ξένα μέσα (Bloomberg και Politico) επιδιώκοντας ακριβώς να σηματοδοτήσει τις νέες ευκαιρίες που ανοίγει η Ελλάδα για τις επιλογές της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας.

Το «ταμείο» που έκαναν στην κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών δείχνει, όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, πως «μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία, υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις κι επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφη αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο πρακτορείο Bloomberg, εξέφρασε την πεποίθηση πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν, πλέον, με εμπιστοσύνη την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε ‘υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ’».

Κατά την εκτίμησή του μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς» πολιτευόμενη με μία κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση των αγορών στις εξελίξεις στη χώρα ειδικά το τελευταίο εξάμηνο αλλά και στο γεγονός πως στην Ελλάδα έχουμε πλέον «σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Και επεσήμανε πως «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι οι πρωθυπουργικές επαφές εξελίχθηκαν θετικά για τη χώρα μας, πριν καν γίνει γνωστή η έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα επεδίωξε να σκιαγραφήσει σε όλους τους τόνους τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας λόγω της τουρκικής προκλητικότητας επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως η Άγκυρα επέδειξε μία ιδιαίτερα επιθετική στάση υπογράφοντας με την κυβέρνηση της Τρίπολης μια συμφωνία απαράδεκτη, «παράνομη» η οποία παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης μηνύματα προς πάντα ενδιαφερόμενο, τονίζοντας πως το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα, δεν πρέπει να εργαλειοποιείται από την Τουρκία ώστε αυτή να εκβιάζει την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε επικαιροποίηση της συμφωνίας της ΕΕ με τη γειτονική μας χώρα.

Μέσω της συνέντευξής του στην ιστοσελίδα «Politico» επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης» και έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή μας.

Τεκμηρίωσε τις θέσεις του τονίζοντας πως η χώρα μας είναι ο πλησιέστερος Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως το «παντελώς παράνομο» μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και Άγκυρα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ανέφερε επίσης πως η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου ήταν «ένα λάθος», όμως αυτό «δεν θα επηρεάσει σημαντικά» τις ελληνογερμανικές σχέσεις

Για το Μεταναστευτικό, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη.

»Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση». Επιπλέον δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου.

«Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη λατινοαμερικανική χώρα, τονίζοντας πως η μοναδική βιώσιμη λύση μπορεί να προέλθει από την πολιτική οδό, δίχως τη χρήση βίας.

Επιβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και συζήτηση επί των εξελίξεων στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιφέρεια ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, κ. Μπαρζανί.

Ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξετάστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Ιαπωνικής Τράπεζας Διεθνούς Συνεργασίας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη συμμετοχή σε οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική οικονομία (29 Ιανουαρίου), είχε η συνάντησή του στο Νταβός με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

Στο ραντεβού αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...