Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελληνικά Νησιά, Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Σάμος, Χίος,
Η ένταση και η απελπισία χτυπούν κόκκινο εντός και εκτός προσφυγικών δομών στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Από τη μία, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις υπεράριθμες δομές και από την άλλη, οι κραυγές των κατοίκων που ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών.
Με την κατάσταση να έχει ξεφύγει και την ΕΕ να μην δείχνει διατεθειμένη να λάβει δραστικές για την Ελλάδα αποφάσεις, οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται, όπως και τα κρούσματα βίας μεταξύ των διαμενόντων στα κέντρα κράτησης, όπου στοιχειώδη αγαθά (νερό, ρεύμα κ.λπ.) αποτελούν είδη πολυτελείας.
Συνολικά 1.018 αιτούντες άσυλο πέρασαν στη Λέσβο από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα.
Στο ίδιο διάστημα, στη Χίο πέρασαν 127 άτομα και στη Σάμο 346.
Σε δομές διαμονής αιτούντων άσυλο στην περιοχή της Μυτιλήνης (συμπεριλαμβάνεται και ο καταυλισμός της Μόριας) σήμερα ζουν 21.441 άτομα.
Σε δομές στη Χίο 6.007 και τέλος στην Σάμο, 7.519 άτομα.
Με κεντρικό σύνθημα «Οχι άλλες φυλακές ψυχών στο Βόρειο Αιγαίο», παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι σωματείων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προχωρούν από αύριο σε διήμερες κινητοποιήσεις για το προσφυγικό, με κύριο αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών τους.
Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου θα βρεθούν οι αιρετοί προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου θα ζητήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.