Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο LNA κήρυξε στη Λιβύη εκεχειρία με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Ο LNA κήρυξε στη Λιβύη εκεχειρία με το δάκτυλο στη σκανδάλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνάντηση με τον τουρκικής καταγωγής επικεφαλής της ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ενώ παράλληλα κλιμακώνονταν οι διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο.

»Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, διαβεβαίωσε ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες».

Επανέλαβε δε, τη στήριξή του στην πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, με απώτερο στόχο την ειρηνική επίλυση της λιβυκής διένεξης.

Από την πλευρά του, ο Αλ Σάρατζ επεσήμανε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».

«Η συμμετοχή του Χαλίφα Χάφταρ σε προηγούμενες διασκέψεις, στην πραγματικότητα, ήταν μόνον ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο.

»Εμείς, αυτή την στιγμή αμυνόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε» συμπλήρωσε, σε δραματικό τόνο.

Μέρκελ και Πούτιν συνεργάζονται

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προανήγγειλαν κοινές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Επανέλαβαν, μάλιστα, την ανάγκη πραγματοποίησης της Διάσκεψης του Βερολίνου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά και την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τη Μισράτα.

Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που πρόσκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων -με έδρα της Βεγγάζη- ο οποίος ελέγχει περίπου το 90% της λιβυκής επικράτειας.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, τον περασμένο Απρίλιο, κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης» των ισλαμιστών.

Κατάπαυση πυρός

Την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εκεχειρία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 00:01 τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα)

«Η τήρηση της εκεχειρίας εξαρτάται από τη δέσμευση της άλλης πλευράς σ’ αυτήν» έσπευσε να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του LNA, ο οποίος προειδοποίησε ότι «η αντίδραση θα είναι σκληρή, σε περίπτωση παραβίασης από το αντίπαλο στρατόπεδο».

Οι φιλότουρκοι αποδέχτηκαν την εκεχειρία

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τα ξημερώματα της Κυριακής η ισλαμική κυβέρνηση του τουρκικής καταγωγής Σαράτζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε:

«Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00.00 της 12ης Ιανουαρίου».

Παρότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ την Πέμπτη είχαν απορρίψει την έκκληση της Τουρκίας και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων, Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο αργά χθες Σάββατο ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».

«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ψυχασθένεια ο ιός woke» – Μελόνι και Μιλέι συναντήθηκαν και ζήτησαν την επιστροφή της κοινής λογικής

Ρωσία: «Το [πυραυλικό] χτύπημα [με Oreshnik] ήταν ένα μήνυμα στη Δύση» – Σύνοδος την Τρίτη 26/11 ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη

Η Μόσχα λέει ότι η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον συνολικό πυρηνικό κίνδυνο

Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών: Το μέτωπο στην Ουκρανία είναι λιγότερο σταθερό από την αρχή του πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr