Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα «όχι» που εισέπραξε ο Μητσοτάκης από τους πολιτικούς αρχηγούς

Τα «όχι» που εισέπραξε ο Μητσοτάκης από τους πολιτικούς αρχηγούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με κοινό τόπο την ανησυχία για μείζονα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος αλλά και αποκλίσεις στην προσέγγισή τους που αντανακλούν διαφορετικά πολιτικά κριτήρια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες Παρασκευή τους τέσσερις από τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα παρουσίασε σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι «σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα».

Στην πράξη, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών με τους Α. Τσίπρα, Φ. Γεννηματά, Κ. Βελόπουλο και Γ. Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός πήρε τρία «όχι» για τον εκλογικό νόμο, το σχέδιο του οποίου παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ενώ διατυπώθηκε και αίτημα αναστολής αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ενημέρωση του πρωθυπουργού για το ταξίδι του στις ΗΠΑ κινήθηκε σχηματικά γύρω από τέσσερις άξονες: α) Στρατηγικός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα, β) Δημιουργία νέων οικονομικών και γεωπολιτικών δεδομένων στην ανατολική Μεσόγειο με τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, που γεννούν νέα πεδία συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της άμυνας, γ) Σημαντική εξέλιξη ο αγωγός EastMed που ενδιαφέρει οικονομικά και εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων κι ανοίγει το δρόμο -μαζί με τη βελτίωση της οικονομίας μας- για επενδύσεις εταιρειών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και δ) Επιβεβαίωση του καθοριστικού ρόλου της ελληνικής Ομογένειας στην εξέλιξη της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για την «εκκωφαντική σιωπή» όπως είπε της αμερικανικής ηγεσίας απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, διαφώνησε με την πρωθυπουργική φράση ότι η χώρα είναι «προβλέψιμος σύμμαχος» των ΗΠΑ, ζήτησε συμμαχική πίεση προς την Τουρκία, ώστε αυτή να μην κλιμακώσει άλλο την ένταση στην περιοχή ενώ κράτησε αποστάσεις από την αγορά των αεροσκαφών F35.

H πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά επέμεινε ότι ο καταλληλότερος τρόπος ενημέρωσης θα ήταν το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία της εθνικής γραμμής, ενώ ο πρωθυπουργός τής απάντησε ότι υπάρχει ήδη εθνική γραμμή.

Η κ. Γεννηματά αποκάλυψε στη συνέχεια ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη πως, σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η προσφυγή θα αφορά αποκλειστικά και μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ δήλωσε «ανοικτή» στη διαπραγμάτευση για την αγορά αεροσκαφών F-35.

Στο ίδιο μήκος κύματος για τη Χάγη κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο επικεφαλής του Μέρα 25, Γιάνης Βαρουφάκης προτίμησε να τονίσει ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο.

Στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου η συναίνεση δεν βρήκε πρόσφορο πεδίο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στην αλλαγή του και την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ η Φώφη Γεννηματά επικέντρωσε τη δική της διαφωνία στο μπόνους «έως και 50 εδρών».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ο μόνος που είπε ότι θα μελετήσει πρώτα την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί.

Λίγο αργότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνιζε ότι το κόμμα του «απορρίπτει εκ προοιμίου το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών καθώς και την αιτιολόγηση στο όνομα της κυβερνησιμότητας ενός ευφημισμού για τη διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας», προσθέτοντας ότι θα καταθέσει τη δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Όσον αφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε ο πρωθυπουργός μπήκε σε ονοματολογία, ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί το ζήτησαν με επίταση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι το πρόσωπο που θα ανακοινωθεί θα συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή, ο κ. Τσίπρας επιμένει στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου και η κ. Γεννηματά επανέλαβε τη θέση της για πρόεδρο προερχόμενο από την κεντροαριστερά.

Ο κύκλος των ενημερωτικών επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να κλείσει το πρωί της Δευτέρας, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

32χρονη εκπαιδευτικός, που το «έκανε» 20 φορές με 14χρονο, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...