Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Ιωάννης Μάζης, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λευκός Οίκος, Λιβύη, Ντόναλντ Τραμπ, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φυσικό Αέριο,
Τον απολογισμό της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά και τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, σχολίασε ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την επίσκεψη.
«Δεν περίμενα περισσότερα πράγματα από τη συνάντηση.
»Το θέμα είναι τι περίμενε η κυβέρνηση από αυτήν τη συνάντηση και το δεύτερο είναι το θέμα ουσίας.
»Εγώ πρέπει να συγχαρώ τον κ. Μητσοτάκη γιατί υπερέβη τους πολύ καλούς αστικούς του τρόπους και αναγκάστηκε να διακόψει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, για να καταγγείλει την Τουρκία.
»Είναι σημαντικό αυτό και για να το κάνει αυτό αισθάνθηκε άσχημα», σχολίασε ο κ. Μαζής στον Alpha και συνέχισε σχετικά με το ρεπορτάζ που λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Τραμπ πως η Ελλάδα θα αντιδράσει αν μπει τουρκικό γεωτρύπανο στα χωρικά ύδατά της:
«Έπρεπε να το κάνει και μπράβο του».
Για τον EastMed και το γεγονός ότι θα τον φυλάει η Αμερική και το αν ακυρώνει τον χάρτη της Τουρκίας:
«Αυτό είναι το “πράσινο φως” ανακοίνωσης – ανακήρυξης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας σε όλη την επικράτεια».
Για το ότι ο Τραμπ δεν αποκάλεσε «φίλο» του τον Ερντογάν:
«Πολιτικά σημαίνει κάτι εις βάρος της Ελλάδας.
»Γιατί όταν ο αδικοπραγών τοποθετείται σε κλοβό ασφαλείας ενώπιον του θύματος, αυτό είναι υπέρ εκείνου και όχι υπέρ του θύματος».
«Η επίσκεψη αυτή έπρεπε να γίνει και οι θέσεις που πήρε ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να κατατεθούν. Ως προς αυτό η επίσκεψη είναι άκρως επιτυχής.
»Εμείς δεν είμαστε Αμερικανοί, ο Λευκός Οίκος δεν είναι Κογκρέσο.
»Η πολύ αυστηρή κριτική αγνοεί το γεγονός ότι και η βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία έχει στραφεί εναντίον του Λευκού Οίκου για τη κάλυψη την οποία παρέχει στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Για την αντίδραση του τουρκικού Τύπου σχετικά με τη συνάντηση:
«Εκείνο που δεν σχολίασε είναι η προσπάθεια ομογενοποίησης που κάνει ο Πούτιν μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, πράγμα το οποίο εμένα με ανησυχεί, γιατί η Τουρκία μετά τη δολοφονία του Σολεϊμανί, θα προσπαθήσει να αναγορευθεί σε έντιμο συνομιλητή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν».