Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Σκέψεις πάνω στην επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Σκέψεις πάνω στην επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κάθε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αποτελεί είδηση από μόνη της.

Το πόσο σημαντική είναι καθορίζεται από την ένταση των θεμάτων που απασχολούν την συγκεκριμένη περίοδο.

Υπό το πρίσμα αυτό η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντ. Τραμπ είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο έντασης της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Άγκυρα όχι μόνο υπέγραψε κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά απέστειλε και ενόπλους για να στηρίξει τον Σαράτζ στην μάχη που έχει με τον Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ.

Μια συμφωνία που παραβιάζει κατάφωρα την ΑΟΖ των ελληνικών νησιών βάσει της οποίας ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος έχει διακηρύξει ότι η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις.

Ο πήχης της επιτυχίας ή όχι του ταξιδιού του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπως διαρρέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ο βαθμός στήριξης των βασικών θέσεων της χώρας μας απέναντι σε όλο το πλέγμα των τουρκικών προκλήσεων.

Πιο συγκεκριμένος ήταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα από την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ έθεσε συγκεκριμένους και πρακτικούς όρους στήριξης που πρέπει να παράσχει ο αμερικανός Πρόεδρος προκειμένου να θεωρηθεί ότι το ταξίδι ήταν πετυχημένο.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε η δημόσια στήριξη του λευκού Οίκου πρέπει να είναι σαφής σε σχέση με Α) την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που αποτελεί σαφώς την πιο προκλητική ενέργεια της Τουρκίας την τελευταία 20ετια, Β) τον αγωγό East Med και Γ) το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ).

Άλλωστε η στήριξη στον αγωγό και το σχήμα 3+1 όπως αναδείχθηκαν από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2018 (Τριμερής με Ισραήλ Μπερ Σεβα) και τον Μάρτιο 2019 (συνάντηση 3+1 Ιεροσόλυμα), σε συνδυασμό με την καθιέρωση του Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας (Δεκέμβριος 2018 Ουάσιγκτον), το νομοσχέδιο Menendez που υιοθετήθηκε πριν λίγες μέρες, την απόφαση για εκσυγχρονισμό των F-16 και την εξαιρετικά επιτυχή συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα τον Σεπτέμβριο 2018, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες της αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2017.

Και τα τρία αυτά σημεία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και έχει ιδιαίτερη σημασία να αποσαφηνιστεί η στήριξη των ΗΠΑ και στα τρία αυτά σημεία ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν οποιαδήποτε μη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου θα μεταφραστεί από την Άγκυρα ως πράσινο φως για να συνεχίσει την παράνομη και προκλητική στάση της απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επισημάνει μέσα από την συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ότι η κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό λάθος την κατάθεση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών.

Δηλαδή ότι η κυβέρνηση είχε ένα χαρτί διαπραγμάτευσης το οποίο δεν το εκμεταλλεύεται επαρκώς, ειδικά δε καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει ενστάσεις πρόσφατα στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου Menendez.

Χωρίς συνέντευξη – χωρίς… δημόσια δέσμευση;

Ο μεγάλος κίνδυνος της αποτυχίας του συγκεκριμένου ταξιδιού είναι επόμενες οι τυχόν διφορούμενες ή πολλαπλώς ερμηνευόμενες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Όλα θα ήταν διαφορετικά αν είχε προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντίστοιχη με αυτήν που είχε δώσει ο αμερικανός Πρόεδρος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον λευκό Οίκο, όταν μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο κυβερνητικές αποστολές έδωσαν από κοινού συνέντευξη Τύπου στο Rose Garden.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα ρωτούσαν, θα διευκρίνιζαν και θα διεκδικούσαν απαντήσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα ζητήματα αυτά.

Και οι δηλώσεις του θα ήταν δημόσιες και θα τον δέσμευαν.

Και στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο τι θα πουν οι δύο ηγέτες πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά κυρίως γι αυτά που θα πουν δημοσίως.

Είναι θέμα καλής ή κακής προετοιμασίας από την ελληνική κυβέρνηση η συνέντευξη Τύπου;

Αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί την επομένη κι αφού έχουμε συνολική εικόνα από το ταξίδι στον Λευκό Οίκο.

  • WOKE – Στην εποχή της «ρευστοποίησης»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων και πολέμου
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Ο Κυριάκος αρχηγός!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr