Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Την άποψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος αυξάνει την επιρροή του στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά ρισκάρει μία τεράστια σύγκρουση στην Μεσόγειο που η Τουρκία μπορεί να χάσει εκφράζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Independent, Αχμέτ Αμπουντού.
Σύμφωνα με το άρθρο, «η Τουρκία μοιάζει τραυματισμένη και απελπισμένη.
»Ο Ερντογάν έχει επίγνωση των κινδύνων με την απόπειρα να αυξήσει την επιρροή του αλλά φαίνεται έτοιμος να διακινδυνεύσει έναν πόλεμο που θα μπορούσε να χάσει η Τουρκία.
»Η Αίγυπτος και η Ελλάδα δεν πρέπει να δείξουν κανένα σημάδι αδυναμίας.
»Αυτή είναι η στιγμή να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μην παρασυρθούν σε αυτό που μπορούσε να είναι μία τεράστια σύγκρουση»
Όπως εξηγεί η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει την τάση να υποχωρήσει.
«Ωστόσο η δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη στρατιωτική γκάφα του Ερντογάν.
»Συγκεκριμένα, αυτό είναι εναντίον της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων οι οποίες εδώ και χρόνια υποστήριζαν τον Χαφτάρ στις προσπάθειες του να καταλάβει την Τρίπολη», γράφει ο Αχμέτ Αμπουντού.
«Ο Ερντογάν ενδέχεται να μην μπλοφάρει για την αποστολή στρατού στην Τρίπολη και την επίδειξη δύναμης στην Κύπρο αλλά η αύξηση της έντασης στην πίσω αυλή τόσο δυνατών παικτών όπως η Ε.Ε., η Αίγυπτος και το Ισραήλ είναι μία επικίνδυνη ενέργεια», σημείωσε ο αρθρογράφος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει το ποντάρισμα στη Λιβύη με την αποστολή drones, τανκς και μονάδες ειδικών δυνάμεων και κομάντο.
«Φαίνεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο με την συγχώνευση δύο συγκρούσεων: μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει ο Αχμέτ Αμπουντού και εξηγεί ότι η απειλή Ερντογάν να στείλει στρατό στη Λιβύη ξεκινάει από την ανασφάλεια και την απομόνωση του.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ποτήρι για τον Τούρκο πρόεδρο ξεχείλισε όταν βρέθηκε το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ και δημιουργήθηκε το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου.
«Για τον Ερντογάν αυτή η κίνηση ήταν εναντίον της χώρας και αισθάνθηκε αγωνία να αντιδράσει», αναφέρει ο Αχμέτ Αμπουντού.