Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Γιώργος Κουμουτσάκος, Έβρος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
Την αύξηση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο προανήγγειλε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.
O Κουμουτσάκος ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα πτητικά μέσα που επιτηρούν την περιοχή».
«Το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη. Δε θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τη φύλαξη των συνόρων μας», πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό μια πολύ συνθέτη και δύσκολη υπόθεση.
Υπογράμμισε ότι οι αυξημένες ροές από την Τουρκία είναι μία σταθερή πολιτική επιλογή της Άγκυρας.
«Το επιβεβαιώνουν όλες οι δηλώσεις που κάνει η τουρκική ηγεσία, που επαναλαμβάνει τα περί ανοίγματος των συνόρων».
Όπως εξήγησε ο κ Κουμουτσάκος, «πρόκειται για μία πρόσκληση σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στα κυκλώματα των διακινητών, που φέρνουν τον κόσμο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα».
Παράλληλα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αμφισβητεί ρυθμίσεις που κάνουν 3 και 4 χώρες.
»Και δείτε τώρα την δήλωση της ΕΕ που είναι 28 κράτη και πολύ ισχυρή ένωση κρατών που λέει ότι αμφισβητώ την νομιμότητα της δικής σας συμφωνίας με την Λιβύη και πως είναι παράνομη.
»Αν υπάρξει άλλη αντίδραση των 28 σε σχέση με αυτά που κάνει η Τουρκία εκεί αντιλαμβάνεστε ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
»Επιμένει όμως γιατί η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι μια απλή προπαγάνδα είναι στρατηγική, μια στρατηγική που είναι υπόσταση με άσκηση».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «είναι διαχρονικά επιδίωξη όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων ειδικά από το 2002 που ξεκίνησαν οι διερευνητικές μέχρι σήμερα» σημειώνοντας πως «το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε να πάμε στην Χάγη αλλά το τι θα πάμε στην Χάγη.
»Αν πάμε τη συνοριακή μας διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου είναι βεβαίως αυτό που πρέπει να κάνουμε.
»Θα είναι μόνο αυτό ή η Τουρκία θα βάλει αυτό που στο Ελσίνκι λέγεται συναφείς διαφορές; Δηλαδή γκρίζες ζώνες. Αν είναι κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το δεχτούμε».