Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ: Τα πολεμικά πλοία να βγουν και να αλωνίσουν τις θάλασσες

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ: Τα πολεμικά πλοία να βγουν και να αλωνίσουν τις θάλασσες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την άποψη ότι τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα έπρεπε να βρίσκονται εν πλω και να «αλωνίζουν» τις περιοχές που επιχειρεί η Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση, εξέφρασε ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

«Τα πλοία δεν είναι για τα λιμάνια ή για την ξηρά», όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά «θα έπρεπε να έχουν βγει και να αλωνίζουν τις αμφισβητούμενες περιοχές».

«Σε διπλωματικό επίπεδο, όσα γίνονται μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αυτό το διάστημα στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ναι μεν δεν έχουν νομική ουσία, ωστόσο δεν παύουν να ισχυροποιούν πολιτικά την Τουρκία, ιδιαιτέρως αν ο Ταγίπ Ερντογάν περάσει το μνημόνιο από την τουρκική Βουλή.

»Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα ένα casus belli όπως είναι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

»Σε στρατιωτικό επίπεδο, υπενθυμίζω τον μεγάλο ιστορικό, αντικειμενικό Θουκυδίδη, ο οποίος έλεγε «έχουμε γη και πατρίδα επειδή έχουμε πλοία στην θάλασσα».

Ως εν ενεργεία Αρχηγός το 2012, ο Ναύαρχος Χρηστίδης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Παράλληλα, διαφωνεί με την άποψη ότι από μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να πρόκυπτε πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, όπως αναφέρει το sigmalive.

«Πρέπει να έχουμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε», είπε.

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα»

Στην παρατήρηση ότι η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης και ερωτηθείς αν σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να εγγυηθεί στην πολιτική ηγεσία την ασφάλεια για μια τέτοια κίνηση, ο κος Χρηστίδης απάντησε ότι «κλειδί όλων είναι η αποφασιστικότητα.

«Η πολιτική του κατευνασμού και της στρατηγικής ψυχραιμίας δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά», τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει τα ελληνικά νησιά – Σχέδιο εποικισμού του Αιγαίου και αναθεωρητισμός Ερντογάν

Ισραήλ-Τουρκία: Αυξημένη ένταση και πιθανή κλιμάκωση

Το μυστικό δίκτυο χρημάτων του PKK στην Ευρώπη – και πώς θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκεχειρία στην Τουρκία

«Καταραμένο Σιωνιστικό Ισραήλ»: Βρίσκονται το Ισραήλ και η Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης;

Πηγή δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών στην «Jerusalem Post»: Η Τουρκία στοχεύει να ενεργοποιήσει την αεροπορική βάση Τ4 της Συρίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...