Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κύπρος, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Σάμεχ Σούκρι, Τουρκία, Τουρκική Πρεσβεία, Υπουργείο Εξωτερικών,
Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα για εξηγήσεις, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν «σύναψε» κάποιο «μνημόνιο» για τις ΑΟΖ νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης με την ισλαμική κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.
Όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικές πηγές, η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της ισλαμικής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.
Είχαμε επίσης δημόσια αντίδραση τόσο από τον ίδιο τον υπουργό κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ, όσο και από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αλέξανδρο Γεννηματά.
Πολύ σημαντικό είναι ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τους συμμάχους μας στην περιοχή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεννοήθηκε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.
Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι.
Στη Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις που συγκρούονται μεταξύ τους.
Η μία, η ισλαμική, έχει έδρα στην Τρίπολη και είναι (από ατύχημα) η διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτή υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.
Η δεύτερη, η κοσμική, έχει έδρα στη Βεγγάζη. Αυτή υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θέλει να έχει συμμαχική σχέση με την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της Βεγγάζης (η φίλη μας) ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και πολιορκεί την Τρίπολη, όπου μέσα σε αυτή είναι «ταμπουρωμένη» η φιλότουρκη κυβέρνηση, η οποία δέχεται στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και το Κατάρ μέσω θαλάσσης.