Στην Αλβανία, γνωστή και ως Κολομβία της Ευρώπης, η διαφθορά είναι η «κανονικότητα». Έρευνα αποκαλύπτει ότι η διαφθορά στην Αλβανία είναι κραταιά.
Σημαντικό πρόβλημα παραμένει για μεγάλο μέρος του πληθυσμού η διαφθορά.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα προκύπτουν από την τελευταία (Οκτώβριος 2019) έρευνα του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας των Τιράνων.
Οι ίδιοι οι υπάλληλοι ζητάνε χρήματα
Το 44,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα δέχθηκε, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, πίεση για να δωροδοκήσει υπαλλήλους.
«Η πίεση αυτή προέρχεται από τους ίδιους τους υπαλλήλους, που θα έπρεπε να εξυπηρετούν τους πολίτες δίχως ανταλλάγματα», δήλωσε ο καθηγητής Ζεφ Πρέτσι, ένας από τους αναλυτές του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας των Τιράνων.
Ποιοι θεωρούνται οι λιγότεροι διεφθαρμένοι στην Αλβανία
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι «η κοινή γνώμη θεωρεί τους καθηγητές, τους δημοσιογράφους και τους γιατρούς ως τις λιγότερο διεφθαρμένες ομάδες», όπως είπε ο κ. Πρέτσι.
Συμπληρώνει πως «οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι υπάλληλοι των τελωνείων και των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών, τα πολιτικά κόμματα και οι επικεφαλής τους, εδώ και μια τετραετία, παραμένουν στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς».
«Δεν υπάρχει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τα θεσμικά όργανα και τα πολιτικά κόμματα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ» τόνισε ο κ. Πρέτσι.
Η μισή Αλβανία δωροδοκεί την άλλη μισή
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας των Τιράνων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπογραμμίζεται ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων έχει δεχθεί πίεση από δημόσιους υπαλλήλους για να τους δώσει κάποιου είδους δώρο ή χρήματα.
Ποσοστό περίπου 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει δωροδοκήσει υπαλλήλους σε δημόσιους φορείς.
Μόνο το 4% τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιου είδους πιέσεις.
Ποσοστό άνω του 20% ελπίζει ότι η διαφθορά θα εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό ή και θα πάψει να υπάρχει.
Μπορεί να εξαλειφθεί τέτοια διαφθορά;
«Τουλάχιστον ένας στους πέντε ή το 22% όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι πεπεισμένοι ότι η διαφθορά μπορεί να εξαλειφθεί.
»Αυτό είναι μια θετική ένδειξη» επισήμανε ο κ. Πρέτσι, προσθέτοντας ότι «η δικαστική μεταρρύθμιση θα σηματοδοτήσει την αρχή του τερματισμού της ατιμωρησίας των φαινομένων διαφθοράς».
Η έρευνα για την αντίληψη της διαφθοράς από την κοινή γνώμη είναι η πέμπτη που πραγματοποιείται από το 2001 και έχει τρεις βασικούς άξονες:
Την πίεση που ασκείται στους πολίτες για συμμετοχή τους σε φαινόμενα διαφθοράς.
Την υλοποίηση τέτοιων ενεργειών για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.
Τον βαθμό εμπιστοσύνης που το κοινό μπορεί να έχει σε θεσμικά όργανα και δημόσιους φορείς σε περίπτωση εξάλειψης της διαφθοράς από τη δημόσια ζωή.