Διαβάστε σχετικά για Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Βρετανία, Δημοσκοπήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουαλία, Σκωτία,
Σε μία 10ετία το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως να μην υφίσταται με τη σημερινή του μορφή, όπως πιστεύουν σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos MORI.
Η τύχη της Ένωσης, που χρονολογείται από τη Συνθήκη της Ένωσης το 1707, δείχνει αβέβαιη, καθώς το δημοψήφισμα του 2016 όπου το 52% των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, έναντι 48% που τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ένωση, άσκησε πιέσεις στους δεσμούς που συνδέουν την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής ενώ η Αγγλία και η Ουαλία υπέρ της αποχώρησης.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για το Brexit, υπάρχουν αυξανόμενα αιτήματα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία και για μια ψηφοφορία στη Βόρεια Ιρλανδία αναφορικά με την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία τους με ποσοστό 55% προς 45% το 2014.
Κι έτσι η τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει αβέβαιη, καθώς το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υφίσταται σε πέντε χρόνια και το 44% απάντησε πως όχι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Οι πολίτες της Βρετανίας είναι πολύ πιο διχασμένοι στις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ένωσης απ’ ό,τι ήταν το 2014, όταν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης με τη Σκωτία με διαφορά μόλις τριών μηνών από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας» δήλωσε η Έμιλυ Γκρέι, γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.
«Με την ανεξαρτησία να αποτελεί σημαντικό ρήγμα στην προεκλογική συζήτηση στη Σκωτία, τα ευρήματα θα είναι ανησυχητικά για αυτούς που επιθυμούν η Σκωτία να παραμείνει στην Ένωση, ενώ αυτοί που τάσσονται υπέρ της ανεξάρτητης Σκωτίας θα ελπίζουν ότι αυτό θα είναι μια τάση που θα συνεχιστεί».
Στην έρευνα της Ipsos MORI, που διενεργήθηκε σε όλη τη Βρετανία στις 25-28 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 1.001 ερωτηθέντες ηλικίας 18 ετών και άνω.