Στο παρελθόν, ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εις βάρος του για προσβολή, εξαιτίας ενός σατιρικούς ποιήματος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία.
Όμως ο Γιαν Μπέμερμαν, όχι μόνον δεν φοβήθηκε τον Σουλτάνο, αλλά αποφασίζει να κάνει το δικό του βήμα στην πολιτική.
Ο σατιρικός ηθοποιός, με εβδομαδιαία εκπομπή στην κρατική τηλεόραση και με «ειδικότητα» να προκαλεί διπλωματικά σκάνδαλα αποφάσισε να ενταχθεί στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Οι φιλοδοξίες του δεν περιορίζονται μόνον στην ενεργό συμμετοχή αλλά φτάνουν μέχρι και την ηγεσία του πολύπαθου κόμματος, που δεν διάγει και τις καλύτερες των ημερών του.
Θα τον πάρει στα σοβαρά το κομματικό ακροατήριο;
Ο στόχος του δεν θα επιτευχθεί άμεσα. Άλλωστε η προθεσμία για δήλωση συμμετοχής για την νέα ηγεσία του SPD που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου έχει ήδη λήξει.
Ωστόσο ο Μπέμερμαν θεωρεί ότι το παλαιότερο κόμμα στη Γερμανία, που παλεύει να κρατηθεί, μετά από 156 χρόνια παρουσίας, δεν θα καταφέρει να εκλέξει τον αρχηγό που θα το πάει μπροστά.
Μάλιστα εκτιμά ότι θα υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας μέχρι την άνοιξη του 2020, και υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται να ριχθεί στη μάχη για τη διεκδίκηση.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι το κομματικό κοινό. Πολλοί θεωρούν ότι τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών δύσκολα θα πάρουν στα σοβαρά έναν 38χρονο κωμικό, διάσημο για το ότι δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο.
Έσωσε τον Βαρουφάκη από την πυρά
Πέραν της σάτιρας, ο Μπέμερμαν στάθηκε και στο πλευρό του Βαρουφάκη. Για την ακρίβεια, όταν είχε προβληθεί βίντεο που έδειχνε τον πρώην υπουργό Οικονομικών να προτάσσει το μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία, προκαλώντας σάλο, η εκπομπή του Μπέμερμαν είχε υποστηρίξει ότι το βίντεο ήταν παραποιημένο.
Τελικώς η εκπομπή που το έπαιξε παραδέχθηκε ότι είχε παραποιήσει το οπτικό. Η συμπεριφορά του δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Γιάνη, που του συμπαραστάθηκε στη δίωξή του από τον Ερντογάν. «Κάτω τα χέρια από τον Γιαν Μπέμερμαν!» είχε γράψει.
Πάντως ο γενικός γραμματέας του SPD χαιρέτισε τον τηλεοπτικό αστέρα, με περιουσία εκατομμυρίων, στο κόμμα. Ωστόσο του υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τα μέλη, όπως να μετέχουν στην εκστρατεία, να χτυπούν πόρτες, να συζητούν με τους ψηφοφόρους και όλα όσα παραδοσιακά γίνονται.
Ωστόσο ορισμένοι φοβούνται ότι η προσχώρησή του στους Σοσιαλδημοκράτες είναι άλλο ένα από τα αστεία του.
Η κομματική του προσχώρηση πάντως υπενθυμίζει σε πολλούς τα τηλεοπτικά πρόσωπα που τελικώς μεταβαίνουν στον πολιτικό στίβο, μια διαδικασία που πολλοί εξηγούν με τη θεωρία της μεσοποίησης. Ο Πέπε Γκρίλο που ίδρυσε το Κίνημα Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.
Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στα σπίτια των Αμερικανών ως παρουσιαστής παιχνιδιού ριάλιτι, πριν γίνει πρόεδρος.
Πέρασε από αυστηρό … face control
Η απόφαση του SPD να δεχθεί τον Μπέμερμαν φαίνεται ότι δεν ήταν εύκολη. Μετά από εβδομάδες εσωκομματικών διαβουλεύσεων, ανακοινώθηκε ότι η συμμετοχή του γίνεται δεκτή και ότι το κόμμα ετοιμαζόταν να τον συγχωρήσει για την προηγούμενη κριτική του σ’ αυτό.
Τελικώς επικράτησε η άποψη του «ναι» και οι αγώνες της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας «για 156 χρόνια προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους».
Πάντως εκπρόσωπος του κόμματος έστειλε μήνυμα και προς τον Μπέμερμαν, λέγοντας ότι «είμαστε κόμμα κι όχι σατιρική παράσταση».
Από την πλευρά του, ο Μπέμερμαν είπε ότι θα παρακολουθήσει τη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας τον Δεκέμβριο από κοντά, όμως προέβλεψε ότι δεν θα έχει αίσια κατάληξη.
«Εκτιμώ ότι την άνοιξη του 2020, το SPD θα ψάχνει νέο ηγέτη και η ομάδα μου κι εγώ θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», είπε.