Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο altsantiri.gr και στη δημοσιογράφο Αγγελική Λάζου ο πρώην υπουργός Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.
Ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση χρεώνοντας της, το «ξήλωμα» όλων των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των εργαζομένων.
Προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην αλλάξει στάση στα εθνικά ζητήματα, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση των μέσων ενημέρωσης αναφορικά με την στήριξη τους στη ΝΔ.
Τέλος υπογραμμίζει το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όπως διατυπώθηκε και στη διακήρυξη του κόμματος και επιμένει πως πρέπει να υπάρξει αντίσταση στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.
Παρά τις παρεμβάσεις σας φαίνεται ως σαν να μην υπάρχει αντιπολίτευση αυτή την περίοδο και δεν μιλώ μόνο για την αξιωματική αλλά για το σύνολο της αντιπολίτευσης, πρόκειται για πρόβλημα επικοινωνιακό ή ουσιαστικά δεν υπάρχει αντίλογος;
«Είναι πρωτοφανής η ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.
»Τόσο που τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζονται οι θέσεις της αντιπολίτευσης, τα θέματα που αναδεικνύουμε, τα ακραία αντικοινωνικά νομοθετήματα, οι ανερμάτιστες πολιτικές, οι αντιδεοντολογικές συμπεριφορές Υπουργών και μια αλαζονεία που δεν συνηθίζεται στους πρώτους μήνες μιας κυβέρνησης.
»Μέχρι τώρα παρότι η επικοινωνιακή πολιτική έχει προσπαθήσει να δείξει τη ΝΔ, ως καλά προετοιμασμένη για την διακυβέρνηση της χώρας, καμία ουσιαστική δράση δεν έχει ξεκινήσει, κανένα νομοθέτημα δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα, κανένα σχέδιο υλοποίησης ή πολιτικής κατεύθυνσης δεν έχει κατατεθεί.
»Η πλειοψηφία των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορούν σε κατάργηση θεσμικών πλαισίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στους εργαζόμενους, την δημοκρατία και τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει.
»Οι πολίτες ξέρετε δεν κρίνουν μόνο τα κόμματα και τους πολιτικούς … Αυτή η ολοήμερη μονόπλευρη προπαγάνδα δείχνει την αγωνία όσων προσπαθούν να αποκρύψουν την πληροφόρηση και τα πραγματικά γεγονότα.
»Μπορεί να δημιουργήσουν μια πρόσκαιρη ψευδή ειδυλλιακή εικόνα στην κοινή γνώμη αλλά αναδεικνύεται στη συνέχεια η αλήθεια, οι αντιλαϊκές πολιτικές και τα προβλήματα που δεν λύνονται.
Από το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεων ελληνικού κράτους, σε προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο . Οδηγούμαστε σε καθυστέρηση ή σε διερεύνηση τελικά;
«Οδηγούμαστε σε αποπροσανατολισμό τόσο από τα μεγάλα τρέχοντα θέματα όσο και από τα πραγματικά δεδομένα του σκανδάλου Novartis.
»Αν υπάρξει καθυστέρηση είναι προφανής η μεθόδευση για την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, όποτε χρειάζεται να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας αλλού.
»Παλαιά τακτική, παλαιοκομματικών ανθρώπων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με αιχμή το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Γιατί πιστεύετε ότι δεν έθεσε τα μείζονα ζητήματα στον Τούρκο Πρόεδρο;
«Γι αυτό θα ρωτήσετε την κυβέρνηση.
»Είναι όμως απαράδεκτο ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ να ζητάει συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και της Κύπρου και λίγες ώρες μετά να μην θέτονται στην συζήτηση από την πλευρά μας οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
»Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι μήνυμα αλλαγής της εθνικής μας στάση.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει ακόμα πάρα πολλές προκλήσεις, με το σημαντικότερο την προσφυγική κρίση. Μπορεί μόνη της μια χώρα να σηκώσει το βάρος;
«Προφανώς όχι. Η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή της.
»Με παύση των πολέμων και δράσεις άμεσης ανασυγκρότησης των εμπόλεμων χωρών.
»Μέχρι τότε ο Ελληνικός λαός έχει δείξει σε όλο τον κόσμο πως πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες, με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και σεβασμό.
»Πρόσφατα η ΝΔ ως κυβέρνηση, άλλαξε τη θέση της, δηλώνοντας ότι το προσφυγικό είναι γεωπολιτικό θέμα.
»Λίγες μέρες νωρίτερα επιχειρηματολογούσε ότι φταίνε οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσφυγικές ροές στη χώρα μας.
»Εύχομαι να μην επικρατήσουν οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς πτέρυγας και να συνεχιστούν οι ουμανιστικές πολιτικές σύμφωνα με τις αξίες του ελληνικού λαού, τη συνέχιση των δράσεων φιλοξενίας, της τήρησης και εφαρμογής των διεθνών συνθηκών για τους πρόσφυγες».
Ποια είναι τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης σας με την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι οι ασκούμενες πολιτικές των τελευταίων ετών σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται και από τους εταίρους.
«Από τον Αύγουστο του 2018, με την λήξη των μνημονίων, ανακτήσαμε το μέρος της εθνικής κυριαρχίας που είχε παραδοθεί, από όσους είχαν φέρει τη χώρα σε κατάσταση χρεωκοπίας.
»Σήμερα δεν υπάρχει καμία διαδικασία να επιβάλλονται πολιτικές που βαφτίζονται ως δήθεν μεταρρυθμίσεις για να καταργείται το εργασιακό πλαίσιο, να μειώνεται το κοινωνικό κράτος, να κλείνουν κρίσιμες δημόσιες δομές και οργανισμοί και να καταργούνται κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα.
»Σήμερα φαίνεται πια καθαρά ότι οι δήθεν μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ και της τρόικα, είναι ταυτόσημες με τις δήθεν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.
»Είναι οι πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα λίγων μεγάλων συμφερόντων, σε βάρος της πλατιάς πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, είτε είναι επαγγελματίες, είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε συνταξιούχοι.
»Πως λοιπόν να μην διαφωνήσεις με τις πολιτικές που καταργούν το εργασιακό πλαίσιο και τις κλαδικές συμβάσεις;
»Πώς να μην διαφωνήσεις με τις πολιτικές κοινωνικής αδικίας;
»Πώς να μην διαφωνήσεις με την κατάργηση νόμων και την υποβάθμιση υπηρεσιών, που είχαν φέρει θετικά αποτελέσματα για την προστασία των εργαζομένων σε θέματα όπως της υπερωριακής απασχόλησης, της αναίτιας απόλυσης, της μαύρης εργασίας;
»Πώς να μην διαφωνήσεις με την επαναφορά παλαιών θεσμικών πλαισίων όπως της έκδοσης αδειών οδήγησης και της προστασίας των κυκλωμάτων που λειτουργούσαν δεκαετίες;
»Πώς να μην διαφωνήσεις με την πρόβλεψη των προγραμματικών συμβάσεων κάθε δημόσιας υπηρεσίας με την ΕΥΠ και τον ορισμό υπεύθυνου σε κάθε δημόσια υπηρεσία;
»Πώς να μην διαφωνήσεις με την προσβολή στην βούληση του ελληνικού λαού στις δημοτικές εκλογές, μέσω της ακύρωσης των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων;
»Πώς να μην διαφωνήσεις, στην ακύρωση υλοποίησης κρίσιμων υποδομών και του εθνικού στρατηγικού σχεδίου υποδομών μεταφορών, μέσα σε δύο μήνες;
»Πώς να μην διαφωνήσεις στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ξεπούλημα της ΔΕΗ, όταν η δήθεν χρεωκοπημένη ΔΕΗ, δεν ήταν τελικά χρεωκοπημένη, με όσα αποκαλύφθηκαν από τα αποτελέσματα και τους ελέγχους του πρώτου εξαμήνου του 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
»Η κυβέρνηση της ΝΔ, προωθεί τις πολιτικές των μνημονίων, γιατί αυτές πιστεύει, αυτές υπηρετεί.
»Είναι αντιδιαμετρικά τοποθετημένη σε σχέση με τις δικές μας πολιτικές, τις δικές μας προτεραιότητες σε σχέση με την ανάπτυξη, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την λειτουργία του κράτους, την δημοκρατία».
Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση των πλεονασμάτων ποια στάση θα κρατήσετε όταν έρθει το θέμα στη Βουλή;
«Θετική, αν δεν συνοδεύεται από αντικοινωνικές πολιτικές και νεοφιλελεύθερες δογματικές πρακτικές δήθεν μεταρρυθμίσεων, που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και τη χώρα».
Η εκλογική ήττα ως είθισται δημιουργεί τάση εσωστρέφειας, κατάσταση από την οποία δεν έχει ξεφύγει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως η αναζήτησή κομματικών ισορροπιών καθιστά αδύνατη μια ουσιαστική αντιπολίτευση από την πλευρά σας; και τελικά τι περιμένουμε από την Κ.Ε;
«Η ουσιαστική αντιπολίτευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια όλων μας να εκφραστεί ενιαία και μαζικά, ο προοδευτικός κόσμος της χώρας.
»Να συμμετέχουν οι προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, στη διαμόρφωση των θέσεων, στην δόμηση μιας αμφίπλευρης επικοινωνίας με την κοινωνία, στον αγώνα για μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, δίκαιης ανάπτυξης, προοδευτικής πορείας και ενεργά συμμέτοχης στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.
»Αυτή η προσπάθεια δεν είναι ούτε εσωστρεφής, ούτε έχει μέλημα την αναζήτηση κομματικών ισορροπιών.
»Είναι αυτό που θέλει το 32% του ελληνικού λαού, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα.
»Είναι ιστορικά το προαπαιτούμενο για το κόμμα που κάθε φορά εκπροσώπησε τον προοδευτικό κόσμο της χώρας μας.
»Η ευθύνη της ΚΕ, των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρούμε τις διαδικασίες και τις δράσεις που θα εκφραστούν αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις μαζικά στις κομματικές δομές.
»Να φτιάξουμε ένα κόμμα σύγχρονο, μέσα στην κοινωνία που θα συνδιαμορφώνει τις θέσεις του».
Τελικά υπάρχει κίνδυνος «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον αποτύπωσε πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; αν και υποχώρησε τελικά στους φόβους του
«Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η επικράτηση συντηρητικών δυνάμεων και αντιλήψεων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
»Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προοδευτικός κόσμος να μην καταφέρουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αφήνοντας τη ΝΔ να συνεχίζει το αντικοινωνικό πρόσωπο που έδειξε από τους πρώτους μήνες.
»Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να μην ενεργοποιηθεί οργανωμένα κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε προοδευτικός πολίτης στον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.
»Ο κίνδυνος που αποτύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι υπαρκτός, όποιον ορισμό κι αν δώσουμε στον όρο «Πασοκοποίηση».
»Αν «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ» είναι η μετάλλαξη ενός σοσιαλιστικού κινήματος, σε ένα κόμμα που η ηγετική του ομάδα ακολούθησε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και θέσεις σε αναντιστοιχία με τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριζαν και με τις αρχές του, που επέλεξε να συγκυβερνήσει με την ΝΔ υπό την πρωθυπουργία συντηρητικών Πρωθυπουργών ή νεοφιλελεύθερων τεχνοκρατών, που η στρατηγική του ήταν η συμπόρευση με τη δεξιά και όχι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και καμία ή κανένας που μετέχει ή θα μετάσχει στο μέλλον, καμία ή κανένας που στήριξε ή θα στηρίξει στο μέλλον, καμία ή κανένας που ψήφισε ή θα ψηφίσει στο μέλλον δεν θα συμφωνήσει σε μια τέτοια πορεία.
»Αν «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ» είναι η μαζική συμμετοχή του προοδευτικού κόσμου, η οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, η θεσμοθέτηση χρόνιων δημοκρατικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, η στήριξη των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, η σύνθεση απόψεων διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και προοδευτικών ρευμάτων, η θεσμοθέτηση του σεβασμού κάθε ανθρώπου, η προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου και η δίκαιη ανάπτυξη, ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία και βάθεμα της δημοκρατίας μας, η κοινωνική απελευθέρωση, ο δρόμος για μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία, τότε η «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗ» δεν αποτελεί κίνδυνο αφού και εμείς αυτά πιστεύουμε, για αυτά αγωνιζόμαστε και αυτά πρέπει να προχωρήσουμε, θέτοντας μηχανισμούς που δεν θα επιτρέψουν την αλλοτρίωση των ανθρώπων μας από την διαχείριση της εξουσίας και συμπεριφορές καρεκλοκένταυρων σε κομματικούς και κυβερνητικούς θώκους.
»Οι αρχές της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου, η συνείδηση μας, δεν επιτρέπουν να μην αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών μας στόχων, υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.
»Κι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν η χώρα έχει μια δεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, παρά μόνο κυβέρνηση του ηγέτη και του κόμματος που εκφράζει σε κάθε ιστορική περίοδο την πλειοψηφία του προοδευτικού κόσμου. Δηλαδή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».
Κρίνοντας από τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν το κομμάτι της διεύρυνσης φαίνεται πως εγκαταλείπεται κάθε ριζοσπαστικό πλαίσιο. Πως θα είναι τελικά το κόμμα την επόμενη μέρα και τίθεται ζήτημα αλλαγής ονόματος;
«Δεν θα συμφωνήσω με την διαπίστωση ότι εγκαταλείπεται κάθε ριζοσπαστικό πλαίσιο.
»Τουναντίον θα εμπλουτισθεί με τις απόψεις ευρύτερων προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων, πολιτικών ρευμάτων και απόψεων.
»Το κόμμα την επόμενη μέρα θα είναι όπως θα συναποφασίσουν οι δεκάδες χιλιάδες μέλη του, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, αναζήτηση, σύνθεση απόψεων και δημοκρατικές διαδικασίες.
»Το βέβαιο είναι η μαζική συμμετοχή του προοδευτικού κόσμου και των κοινωνικών δυνάμεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
»Αν τεθεί θέμα αλλαγής του ονόματος για την σηματοδότηση των πολιτικών εγχειρημάτων που προσπαθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ενιαία έκφραση του συνόλου του προοδευτικού κόσμου, της Αριστεράς, του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος και των Πράσινων, είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δευτερεύουσας σημασίας».