Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέρασαν οι 4 συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Πέρασαν οι 4 συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κατά πλειοψηφία πέρασαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Στη συνεδρίαση, υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά των συμβάσεων τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Με ισάριθμα σχέδια νόμου προωθούνται συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε η κυβέρνηση, έχουν κατατεθεί αυτούσια στη Βουλή.

Πρόκειται ειδικότερα για:

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα»

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Repsol Exploracion S.A’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ‘Ιόνιο’, Δυτική Ελλάδα».

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.’ ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή ‘Δυτικά Κρήτης’, Ελλάδα».

Πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι με τις συμβάσεις αυτές θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα οικόπεδα.

«Τα οικονομικά οφέλη είναι συγκεκριμένα και θα υπάρξουν σε όλες τις φάσεις του έργου.

»Στην φάση της έρευνας, τα πρώτα 8 χρόνια, είναι 140 εκατομμύρια τα οικονομικά οφέλη και στη συνέχεια έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος, ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες», είπε ο κ. Θωμάς (σ.σ. αυτά τα ξέρουμε, τα έχουν τακτοποιήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις) και επισήμανε ότι θα υπάρξουν και άλλα οφέλη αφού υπάρχει η δυνατότητα ανάσχεσης του brain drain με την αξιοποίηση Ελλήνων επιστημόνων και με την δημιουργία θέσεων εργασίας «εξειδίκευσης» και υψηλής τεχνογνωσίας, σε τομείς συνδεδεμένους με τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Όπως άλλωστε υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής, για τους υδρογονάνθρακες και γενικότερα για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση – δεν το έχουμε κάνει εμείς – και αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν επιβληθεί «περιβαλλοντικά σχέδια δράσης, θα εξελίσσονται με συνεχή παρακολούθηση.

»Επίσης έχει προβλεφθεί ότι κάθε πλοίο, στα διάφορα στάδια της έρευνας και της εξόρυξης, θα έχει επάνω παρατηρητές που θα έχουν τη δυνατότητα να σταματούν ή να παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση όποιου προβλήματος».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και εποπτεία.

«Υπάρχει τεχνική συμβουλευτική επιτροπή για κάθε ένα από αυτά τα έργα και η επιτροπή αυτή έχει το δικαίωμα επιθεώρησης, λογιστικών ελέγχων, έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όποτε κρίνει χρήσιμο. Αυτή η συνεχής επιτήρηση και ο δημόσιος έλεγχος, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Θωμάς.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επιφυλάξεις, συναρτώντας τη στάση του με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με τα ΕΛΠΕ, ο υφυπουργός απάντησε πως «αυτή τη στιγμή που συζητούνται οι συμβάσεις στη Βουλή, δεν έχει αλλάξει τίποτα και η μετοχική σύνθεσή είναι αυτή που ήταν, η δε διοίκηση έχει διοριστεί από το δημόσιο».

«Υπάρχουν δημοσιεύματα, θα έρθει και ο υπουργός – όχι ότι δεν τα ξέρω – αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη μετοχική σύνθεση.

»Αυτές τις ημέρες βλέπουμε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν καταφέρει να μειώσουν το χρέος (είχαν ένα μεγάλο βάρος από χρέος) εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες στις αγορές για χαμηλό επιτόκιο, για να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυχρόνιο χρέος τους, έχουν γίνει δηλαδή πράγματα τα οποία προς το παρόν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου.

»Αφού πληρώνουν λιγότερα τοκοχρεολύσια και έχουν καλό μέρισμα, νομίζω ότι η πολιτεία είναι ευχαριστημένη.

»Είχαμε συνάντηση με τους θεσμούς και σε όλες αυτές τις συναντήσεις, με τον υπουργό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το συμφέρον του δημοσίου και όχι να το μειώσουμε», είπε ο κ. Θωμάς.

Πάντως, σημείωσε ότι «η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης του μισθωτή, προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες. Απαιτεί δε τη συναίνεση του υπουργείου».

«Όποτε γίνει αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, προβλέπονται διαδικασίες, πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο και επομένως υπάρχει ο έλεγχος του δημοσίου και όταν χρειαστεί θα υπάρξει ενημέρωση με τον κατάλληλο τρόπο και την κατάλληλη μορφή και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει στον τομέα αυτό», είπε ο υφυπουργός.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των συμβάσεων.

Είναι ευτύχημα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε τη σημασία που έχει η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, για τη συνολική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας με άξονα την ενέργεια, είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η ασφάλεια και η σταθερότητα, που επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και με την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο», αλλά με τις συμβάσεις επιτυγχάνεται άμεσο και έμμεσο όφελος για την εθνική και την τοπική οικονομία.

Οι Νεοδημοκράτες «χαίρονται» για κάτι που το έφερε εις πέρας ο Αλέξης Τσίπρας και το εμφανίζουν ως να είναι δικό τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλε τιμολόγια: Χαμηλότερες οι χρεώσεις παρά τις επιδοτήσεις στα πράσινα

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στο «Εξοικονομώ 2025» – Από τη Δευτέρα το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα

Ο Μπάιντεν απαγόρευσε τις υπεράκτιες γεωτρήσεις από την Καλιφόρνια έως την Αλάσκα – Ο Τραμπ θα τις επαναφέρει άμεσα

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή με Αίγυπτο και Κύπρο – Στο επίκεντρο Συρία και ενεργειακά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr