«Είναι γνωστό ότι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και λανθασμένη κουλτούρα στην διαχείριση των εμπορικών σχέσεων. Στο ΕΒΕΑ έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα αυτό και συντονισμένα μαζί με την ΚΕΕ έχουμε δημιουργήσει σημαντικές υποδομές και εκπονήσει κομβικές δράσεις και παγκόσμιας εμβέλειας συνέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα μέσω των θεσμών της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες που έχουν γίνει από τα Επιμελητήρια για την προώθηση της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας με τελικό στόχο τη συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων μέσω της ανάδειξης αυτών των σύγχρονων εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.
Όπως ανέφερε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Μϊχαλος, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής της Διαμεσολάβησης σε συγκεκριμένες διαφορές στις 16 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Πρόταση του ΕΒΕΑ είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο νόμο προκειμένου να διευρυνθούν οι υποθέσεις υποχρεωτικής Διαμεσολάβησης και να αρθούν κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες που κωλυσιεργούν την όλη διαδικασία της Διαμεσολάβησης.
Το ΕΒΕΑ έχει συστήσει το πρώτο κέντρο διαμεσολάβησης που λειτούργησε στην επικράτεια σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα στο οποίο ήδη διενεργούνται Διαμεσολαβήσεις.
Το ΕΒΕΑ μαζί με την ΚΕΕ έχουν συστήσει το ΙΔΕΜΕΔ, το οποίο έχει εκπονήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων, με κορυφαία την Ακαδημία Διαιτησίας και την Τραπεζική Διαμεσολάβηση. Στρατηγικός εταίρος του ΙΔΕΜΕΔ είναι το Πρόγραμμα Διαπραγματεύσεων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και για πρώτη φορά στην Ευρώπη διδάχθηκε από το Harvard η ναυαρχίδα των προγραμμάτων του στον τομέα των Διαπραγματεύσεων.
Το ΕΒΕΑ και η ΚΕΕ, ενόψει και του νέου νομοθετικού πλαισίου, δημιουργούν τις αναγκαίες συνέργειες για να υπάρξει ευρεία ενημέρωση, υποδομή γρήγορης και ευέλικτης εναρμόνισης και κατάλληλης εκπαίδευσης για τη Διαιτησία και τη Διαμεσολάβηση.