Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιδιωτικοποιήσεις, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,
Την άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για τον ΔΑΑ, ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκκινήσει από τις 28 Ιουνίου τις διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης του 30% των μετοχών που ανήκουν στο Δημόσιο, με καταληκτική προθεσμία την 30ή Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει την Παρασκευή στο Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.
»Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε και συνέχισε:
«Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει.
»Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
»Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης.
»Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».
Παράλληλα, στη συνεδρίαση, εγκρίθηκε – έπειτα από εισήγηση του ΟΔΔΗΧ και γνωμοδότηση του ΝΣΚ – να επιλεγεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Lazard αντί για τη Rothchild, ως σύμβουλος του Δημοσίου για θέματα Διαχείρισης του Χρέους και μέχρι την επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Πηγή του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκε για το πότε θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα η χώρα, τόνισε «εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατόν, άλλα η εκτίμηση μας είναι περίπου στη διετία».
Στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ βρέθηκαν τόσο οι αποκρατικοποιήσεις όσο και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ καθώς και το πολυνομοσχέδιο για επενδύσεις και ανάπτυξη.