Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη λειψυδρία – Που «διψάνε», τι θα γίνει στην ΕΕ

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη λειψυδρία – Που «διψάνε», τι θα γίνει στην ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κλιματική Αλλαγή, Νερό,

Σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης, ζει σε 17 χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την έλλειψη νερού – πρόβλημα που αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Από τα 17 αυτά κράτη, που χρησιμοποιούν σχεδόν το 80% του νερού που έχουν στη διάθεσή τους, τα 12 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σύμφωνα με την εφιαλτική έκθεση Aqueduct Water Risk Atlas που παρουσίασε στην Ουάσιγκτον το Water Resources Institute.

Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Ινδία και το Πακιστάν, το Σαν Μαρίνο στην Ευρώπη, η Μποτσουάνα στην Αφρική και το Τουρκμενιστάν στην κεντρική Ασία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η λειψυδρία μπορεί να κλιμακώσει τις πολιτικές εντάσεις στις πληττόμενες χώρες.

Αλλά το νερό στερεύει ολοένα και περισσότερο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων επτά χώρες της ΕΕ υποφέρουν ήδη από λειψυδρία, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και σύμφωνα με περσινή μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν, προβλέπεται να αντιμετωπίσει αυξημένες ελλείψεις νερού.

Το νερό δεν θα λείψει, βέβαια, στο εγγύς μέλλον στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά οι επιπτώσεις της λειψυδρίας θα γίνουν αισθητές στα δάση, τις αγροτικές καλλιέργειες, στις βιομηχανικές μονάδες και σε πολλούς άλλους τομείς, σημειώνουν οι ειδικοί.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβάλει στην όξυνση του προβλήματος. Αν δεν αλλάξει η πολιτική διαχείρισης του νερού και αποδειχθούν ακριβή τα κλιματικά μοντέλα, που επεξεργάζεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα τότε «η λειψυδρία θα εξαπλωθεί σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα, ενώ θα το επιδεινώσει αισθητά σε μέρη που το νερό είναι ήδη ανεπαρκές», σημειώνει σε έκθεσή της Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νόμος ο πρώτος «φόρος πορδής» στον κόσμο: Η Δανία φορολογεί τα αέρια των αγελάδων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, επισημαίνουν επιστήμονες

Βιβέκ Ραμασουάμι: Ο υπουργός που θέλει να κλείσει το FBI και να καταργήσει TikTok

ΟΤΕ: Για 3η συνεχή χρονιά επίδοση «Α» στον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) για τις ESG πρακτικές του

Ανθεκτική Κοινωνία και Προστασία Κρίσιμων Υποδομών σε περίοδο Ειρήνης, Κρίσης και Πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr