Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία στην Τουρκία ρίχτηκαν στην πυρά επειδή θυμίζουν… Γκιουλέν

Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία στην Τουρκία ρίχτηκαν στην πυρά επειδή θυμίζουν… Γκιουλέν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περισσότερα από 300.000 βιβλία απομακρύνθηκαν στην Τουρκία από σχολεία και βιβλιοθήκες και στη συνέχεια καταστράφηκαν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Ζίγια Σελτζούκ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 301.878 βιβλία καταστράφηκαν στα πλαίσια της καταστολής που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση σε ό,τι παραπέμπει ή σχετίζεται με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, αρνείται από την πρώτη στιγμή κάθε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Εικόνες των βιβλίων που ρίχτηκαν στην πυρά δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα Kronos27.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους της ιστοσελίδας Turkey Purge, που περιγράφει τους διαχειριστές της ως ομάδα «νεαρών δημοσιογράφων που προσπαθούν να γίνουν η φωνή του τουρκικού λαού που υποφέρει υπό το υπάρχον καταπιεστικό καθεστώς», ένα βιβλίο μαθηματικών καταστράφηκε επειδή έφερε τα αρχικά του Φετουλάχ Γκιουλέν (F & G) σε ένα μαθηματικό ερώτημα όπου υπάρχει η φράση «από το σημείο F στο σημείο G».

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 η εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι 1,8 εκατ. σχολικά βιβλία καταστράφηκαν και επαντυπώθηκαν επειδή περιέιχαν τη λέξη Πενσιλβάνια, που είναι η πολιτεία των ΗΠΑ όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επίσης, όλοι οι δρόμοι της Άγκυρας που φέρουν το όνομα Γκιουλέν επανονοματίστηκαν.

Σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του λόγου, δηλώνουν ανήσυχες για τη νέα αυτή αποκάλυψη.

«Μέσα σε τρία χρόνια υποβαθμίζεται ο τομέας των εκδόσεων στην Τουρκία, με 29 εκδοτικούς οίκους να έχουν κλείσει με την κατηγορία ότι κάνουν προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», τονίζουν οι οργανώσεις PEN (σ.σ. στιλό) International και English PEN σε κοινή δήλωσή τους.

»Όλα αυτά στο πλαίσιο της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που οδήγησε στο κλείσιμο 200 ΜΜΕ, στη δίωξη 80 συγγραφέων και την απόλυση 5.822 ακαδημαϊκών από 118 δημόσια πανεπιστήμια.

»Η οργάνωση PEN μιλάει για «κρίση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία».

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr