Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες Πέμπτη να παρατείνουν έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2020 τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπός της.
Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στη Ρωσία αφού η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία και κατόπιν προσέφερε υποστήριξη -κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται- στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που πήραν τα όπλα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, το ανατολικό τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.
Ο πόλεμος αυτός, που συνεχίζει να σιγοβράζει, έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επεκτάθηκαν για άλλους έξι μήνες λόγω της μη εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ», σημείωσε εκπρόσωπος της ΕΕ αναφερόμενος σε μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε κλειστεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.
Η κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας τον Ιούλιο του 2014 οδήγησε στη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ.
Και οι 298 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροπλάνο, πολλοί από τους οποίους ήταν Ολλανδοί, σκοτώθηκαν.
Μια επιτροπή έρευνας υπό ολλανδική ηγεσία ανέφερε προχθές Τετάρτη ότι τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός θα αντιμετωπίσουν διώξεις για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση για την κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17.
Στη Σύνοδο Κορυφής εκφράστηκε επίσης «πλήρης υποστήριξη σε όλες τις προσπάθειες για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξει λογοδοσία για τα θύματα και τους οικείους τους».
Στο ανακοινωθέν της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί «τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως στη συνεχιζόμενη έρευνα».
Οι ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία πλήττουν κυρίως τους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ως χθες, είχαν ισχύ ως τα τέλη του Ιουλίου.
Η επίσημη παράτασή τους θα επικυρωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Παράλληλα, η ΕΕ παρέτεινε για άλλον έναν χρόνο, ως τον Ιούνιο του 2020, τις χωριστές κυρώσεις που επιβάλλει, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε καμία ευρωπαϊκή οντότητα να συναλλάσσεται με την προσαρτημένη στη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.
Επιπλέον, η ΕΕ εξέφρασε την έντονη «ανησυχία» της για το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που δίνει στους Ουκρανούς που ζουν στο Ντονμπάς τη δυνατότητα να αποκτούν ρωσικά διαβατήρια με απλοποιημένες και ταχύτερες διαδικασίας.
Δύο κράτη-μέλη της ΕΕ που χαρακτηρίζονται γεράκια έναντι της Ρωσίας, η Πολωνία και η Λιθουανία, είναι ανάμεσα σε εκείνα που πιέζουν περισσότερο για να επεκταθούν περαιτέρω οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας του ζητήματος των διαβατηρίων.
Αλλά για να επιβληθούν νέες κυρώσεις θα απαιτηθεί ομοφωνία των 28 και δεν αναμένεται να υπάρξουν τέτοιες καθώς οι περισσότερες άλλες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, δεν συμφωνούν.
Μολαταύτα, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ θα «εξετάσει περαιτέρω επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της μη αναγνώρισης ρωσικών διαβατηρίων» που έχουν εκδοθεί στην ανατολική Ουκρανία και θεωρούν ότι αποτελούν μέρος των προσκομμάτων για την ειρηνευτική διαδικασία.
Στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου χθες κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής του ετήσιας τηλεοπτικής συνέντευξης ότι η τύχη των 24 Ουκρανών ναυτικών οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην Αζοφική Θάλασσα πέρυσι πρέπει να συνδεθεί με εκείνη των Ρώσων πολιτών που κρατούνται στην Ουκρανία και η κυβέρνηση της Ρωσίας θέλει να δει να αποφυλακίζονται.
Αλλά στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν στις Βρυξέλλες χθες βράδυ, οι ηγέτες της ΕΕ προτρέπουν τις ρωσικές Αρχές να αφήσουν ελεύθερα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας «άνευ όρων».