Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτή είναι η συμφωνία Γιαννακόπουλου-Κυβέρνησης για τον Βοτανικό

Αυτή είναι η συμφωνία Γιαννακόπουλου-Κυβέρνησης για τον Βοτανικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το εκλογικό θρίλερ που ενδεχομένως περίμεναν αρκετοί το βράδυ της Κυριακής σε ό,τι αφορά τις εκλογές δεν είχε το παραμικρό σασπένς.

Τα exit-polls έπεσαν μέσα, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε και η βραδιά κύλησε μάλλον μονότονα χωρίς εκπλήξεις.

Πίσω όμως από αυτή την εκλογική μάχη, εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες υποβόσκει ένα άλλο μεγάλο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Παναθηναϊκό . Όχι τον ποδοσφαιρικό, όχι τον μπασκετικό, όχι τον Ερασιτέχνη, αλλά ολόκληρο τον σύλλογο και το μέλλον του.

Η συμφωνία προβλέπει και γήπεδο μπάσκετ 15.000 θέσεων

Ένας ολόκληρος σύλλογος με εκατομμύρια πιστούς που βλέπει πλέον να κρέμεται σε μία κλωστή η συμφωνία στην οποία είχε φτάσει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ανέγερση δύο γηπέδων στον Βοτανικό που θα άλλαζαν τον ρου της ιστορίας του συλλόγου.

Ναι, για δύο, μεγάλα γήπεδα-στολίδια.

Παναθηναϊκός και Πολιτεία κατέληξαν σε συμφωνία για την δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου ποδοσφαίρου και απέμενε το τελικό ΟΚ για την κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ που θα φιλοξενούσε τον Εξάστερο.

Μια Παναθηναϊκή Πολιτεία που συνεχίζει να στριφογυρίζει στο μυαλό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ως το έργο που θα αφήσει εποχή στον ελληνικό αθλητισμό και θα δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον για τον σύλλογο καταστώντας τον αυτάρκη οικονομικά, μια για πάντα.

Μια ιδέα που είχε ξεκινήσει με το «Athens Alive» αλλά δεν είχε ευτυχή κατάληξη και μεταφέρεται πλέον το σκηνικό, με διαφορετικό πλάνο φυσικά, στον Βοτανικό.

Ωστόσο, μετά την ετυμηγορία της κάλπης και την νέα ισορροπία δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, όλα αυτά είναι πλέον στον αέρα, καθώς είναι άγνωστο τι θα απογίνει η υπάρχουσα συμφωνία σε περίπτωση που, όπως μοιάζει πολύ πιθανό, από την 8η Ιουλίου υπάρξει νέα κυβέρνηση στην χώρα.

Αυτό όμως παραπέμπεται στο εγγύς μέλλον. Καλό είναι να σταθούμε στα σημερινά δεδομένα της υπόθεσης. Στα πραγματικά περιστατικά και την αληθινή υπόσταση αυτής της τεράστιας είδησης για το τριφύλλι. Που εφόσον υλοποιηθεί θα ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά, πρώτα του Παναθηναϊκού, κι έπειτα του αθλητισμού.

Από την ημέρα που το πρότζεκτ για το Athens Alive «κάηκε» οριστικά – κι αυτό συνέβη όταν οι ξένοι χρηματοδότες διαπίστωσαν ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης στην αλλαγή του συντελεστή δόμησης στην περιοχή του ΟΑΚΑ – στο τραπέζι έπεσε ξανά η λύση του Βοτανικού.

Όχι όμως ως μία απλή θεωρία πια. Διότι τα ξένα fund μπορεί να έβλεπαν το «Athens Alive» δικαιολογημένα ως ένα ακόμα επιχειρηματικό project, όμως ο Γιαννακόπουλος είχε και έχει διαφορετικές προτεραιότητες, θέλοντας να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα μεγαλεπήβολο έργο ζωής που θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην Παναθηναϊκή ιστορία.

Για αυτό και γρήγορα ξεπέρασε τις δεύτερες σκέψεις είχε για τον Βοτανικό. Μπορεί το σημείο να μην κάλυπτε όλα τα «θέλω», να μην αποτελούσε την βασική του επιθυμία, όμως εξελίσσεται σε μονόδρομο πλέον για τον Παναθηναϊκό, βρίσκοντας οπουδήποτε αλλού κλειστές τις πόρτες της Πολιτείας.

Δύο ομάδες εργασίας, αμέτρητα ραντεβού και η ρητή, κοινή δέσμευση για μυστικοπάθεια μέχρι τέλους

Ο Παναθηναϊκός και η κυβέρνηση σύστησαν προ καιρού δύο ξεχωριστές ομάδες εργασίας που μέσα από αμέτρητα ραντεβού προχώρησαν σιγά – σιγά το θέμα. Το πιο σημαντικό;

Τίποτα από όλα αυτά δε βγήκε στην δημοσιότητα, ώστε να δυσχεράνει την κατάσταση. Δείγμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας για την εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης. Μόνο αν κάποιος παρατηρητικός διαπίστωνε ότι ξαφνικά οι τόνοι κριτικής προς την κυβέρνηση χαμήλωσαν απότομα από τα Μέσα Ενημέρωσης ιδιοκτησίας Γιαννακόπουλου, θα αντιλαμβανόταν πως… κάτι ενδιαφέρον ψήνεται.

Η «μυστικοπάθεια», όμως, συνέβαλε ώστε οι πράσινοι να δουλέψουν το θέμα μακριά από την πίεση της δημοσιότητας και από την άλλη να επιβεβαιωθεί με γεγονότα η δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να μη χρησιμοποιηθεί ο Βοτανικός, ως προεκλογικό φέιγ βολάν… Δύο μέρη δηλαδή που χειρίστηκαν το ζήτημα με απόλυτη σοβαρότητα.

Πάμε τώρα στην ουσία. Στο ζουμί. Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε απόλυτη συμφωνία! Σήμερα που μιλάμε όμως, όλα είναι στον αέρα. Διότι με άλλους συμφώνησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και πιθανώς άλλους να έχει ως συνομιλητές από την 8η Ιουλίου, την επομένη των βουλευτικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το γήπεδο ποδοσφαίρου είναι κοινώς γνωστό ότι δεν υφίσταται κανένα νομικό κώλυμα. Με παλιότερο προεδρικό διάταγμα όλες οι απαιτούμενες διατάξεις για την ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου 35-40.000 θέσεων έχουν ψηφιστεί, είναι έτοιμος. Εν ολίγοις, απομένει ο βασικότερος παράγοντας, δηλαδή το ρευστό. Με ένα σεβαστό κεφάλαιο μπορεί να σηκώσει άμεσα το γήπεδο δίχως το παραμικρό πρόβλημα.

Ο βασικός όρος για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Παράλληλα με το γήπεδο του ποδοσφαίρου, ο νόμος που έχει ψηφιστεί προβλέπει και την κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου για τον Ερασιτέχνη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το ΟΚ που δόθηκε από την Πολιτεία στον απαράβατο όρο τον οποίο έθεσε η πλευρά του Παναθηναϊκού για να προχωρήσει το πλάνο.

Ένα γήπεδο 15.000 θέσεων αποκλειστικά για μπάσκετ που θα αποτελούσε την έδρα του τριφυλλιού, ολοκληρώνοντας έτσι το πράσινο παζλ και δημιουργώντας μια μικρή Παναθηναϊκή Πόλη.

Το σχέδιο απαιτεί μια αλλαγή στον Βοτανικό καθώς στο αρχικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει εγκριθεί, δεν υφίσταται γήπεδο μπάσκετ. Κι αυτό ήταν κάτι το οποίο η κυβέρνηση όχι απλά το άκουγε σαν απαίτηση, αλλά το ενέκρινε, εκτιμώντας ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα, για τη δημιουργία ενός έργου που θα άφηνε εποχή.

Ουσιαστικά ο Γιαννακόπουλος ζήτησε τη μετατροπή που αφορά το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο για το κλειστό του Ερασιτέχνη. Κερδίζοντας χώρο με διάφορες παρεμβάσεις, ο Παναθηναϊκός θέλει να κατασκευάσει ένα κλειστό γήπεδο 15.000 θέσεων, που στα έγκατά του θα φιλοξενεί και τα γήπεδα, τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη!

Παρών και ο Τσίπρας

Η δημιουργία του πυρήνα του ενιαίου Παναθηναϊκού ήταν ένας απαράβατος όρος που τέθηκε από την πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή, πως είτε θα προχωρήσουμε σε λύση ανέγερσης δύο γηπέδων 5 αστέρων για τον Παναθηναϊκό, είτε… τίποτα.

Ένας όρος που έγινε δεκτός από την κυβέρνηση, που έδειξε την ζέση με την οποία εξετάζει το θέμα και από μία επιπλέον… μικρή λεπτομέρεια: σε κάποιες από αυτές τις συναντήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες παρών ήταν και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ανάψει κι αυτός με την σειρά του το πράσινο φως για να προχωρήσει το τεράστιο αυτό έργο.

Το παζλ όμως, είχε ένα ακόμα κομμάτι για να ολοκληρωθεί. Διότι δικαίως κάποιος θα αναρωτηθεί, που βρίσκεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε όλο αυτό το σχέδιο.

Μέσα και στην ΠΑΕ ο Γιαννακόπουλος αν πάρει σάρκα και οστά το έργο

Κάπου εκεί υπάρχει και μία ακόμα είδηση βόμβα, που θα περνούσε τον Παναθηναϊκό στο επόμενο στάδιο, πιθανώς στο επόμενο επίπεδο. Σε περίπτωση που υπήρχε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση, αν προχωρούσε η λύση του ενιαίου Παναθηναϊκού, τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε αποφασίσει να βγει μπροστά και – μέσω του Ερασιτέχνη – να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον σύλλογο, κάτι φυσικά που θα περιλάμβανε και την ΠΑΕ. Με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για το παρόν και το μέλλον του συλλόγου. Κι αυτό ήταν δέσμευση.

Οι υπογραφές στο σχέδιο αυτό θα συνεπάγονταν και ανάληψη συνολικής ευθύνης στο πρότζεκτ «Ενιαίος Παναθηναϊκός». Διότι θα ήθελε να ηγηθεί σε όλα τα επίπεδα της προσπάθειας κατασκευής μιας Παναθηναϊκής Πολιτείας και θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του «εγγυητή» τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στην «υγεία» που έπρεπε να εκπέμψει το ποδοσφαιρικό τμήμα, μέχρι τότε.

Κι αυτό είναι κάτι που το γνώριζαν στην κυβέρνηση καθώς και εκείνοι θα ήθελαν να αποτελέσουν λύση στο συνολικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού.

Θα ήθελαν να πιστωθούν ότι τον έβγαλαν από τον βούρκο. Δεν είναι άλλωστε, μυστικό ότι ο κ. Τσίπρας έχει και προσωπικό ενδιαφέρον καθώς ουδέποτε έκρυψε ότι ήταν μόνιμος κάτοικος Λεωφόρου και ΟΑΚΑ στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν. Δεν ήταν βέβαια βασικά συναισθηματικός ο λόγος. Ήταν το πολιτικό όφελος που θα αποκόμιζε από τη δημιουργία ενός υπέροχου έργου που θα έδινε πνοή στην περιοχή και σε έναν τεράστιο σύλλογο.

Οι τέσσερις άξονες χρηματοδότησης του έργου

Κι επειδή το θέμα ήταν (και είναι) πολύ προχωρημένο, πάμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο είχε αποφασιστεί να γίνει η χρηματοδότηση αυτού του τεράστιου έργου, που θα αντλούσε κεφάλαια από τέσσερις βασικούς άξονες.

Το πρώτο μέρος θα αφορούσε ένα κονδύλι από την Περιφέρεια – κάτι ανάλογο έγινε και με το γήπεδο της ΑΕΚ – για το οποίο υπήρχε ήδη συμφωνία, δίχως ακόμα να είναι γνωστό το ακριβές νούμερο της οικονομικής ενίσχυσης.

Το δεύτερο αφορούσε κεφάλαια από το ταμείο κρατικών επενδύσεων που θα είχε βασικό χρηματοδοτικό ρόλο στο όλο πρότζεκτ.

Το τρίτο θα ήταν τα ίδια κεφάλαια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Το τέταρτο και τελευταίο αφορούσε δάνεια με ευμενείς όρους από συγκεκριμένες τράπεζες.

Οι τράπεζες είχαν ήδη δώσει την (προφορική) έγκριση τους καθώς το «Σχέδιο Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου-Βοτανικού» έχει μείνει αμανάτι στα χέρια τους, με συνέπεια να τους βάζει διαρκώς μέσα.

Πράσινο φως και από τις εμπλεκόμενες τράπεζες

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που κόλλησε το προηγούμενο εγχείρημα για ανέγερση γηπέδου στον Βοτανικό αφορούσε την εμπορική χρήση του Mall, το οποίο εντέλει δεν χτίστηκε ποτέ κι έμεινε μόνο στα… μπετά. Σήμερα το Mall μοιάζει με ένα ημιτελές «κουφάρι».

Ανήκει στις τράπεζες οι οποίες καλούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους για ένα ακίνητο που δεν έχει την παραμικρή αξία. Ακόμα και για αυτό είχε προβλεφθεί λύση, αφού είχε βρεθεί η εταιρία που θα αναλάμβανε την εξαγορά, την ανέγερση, αλλά και την λειτουργία του.

Το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να κωλυσιεργήσει την δεδομένη συμφωνία ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Κυβέρνηση ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπερ και εγένετο.

Διότι σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν κανονικά τον Οκτώβριο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ένα ολόκληρο τετράμηνο για να περάσει την τροπολογία που έλειπε για να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης για το γήπεδο μπάσκετ και να φύγει το τελευταίο αγκάθι.

Τώρα με τις εκλογές να απέχουν περίπου 40 ημέρες είναι μάλλον ανέφικτο να τελειώσουν όλα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δέσμευση Μπακογιάννη και η καυτή πατάτα

Πριν από περίπου ένα μήνα, σε μία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι απόλυτα θετικός στο ενδεχόμενο ανέγερσης γηπέδου στο Βοτανικό.

Πιθανότατα, όμως δεν γνώριζε ότι την ίδια στιγμή οι εξελίξεις έτρεχαν με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από ότι θα περίμενε, όταν έκανε την δήλωση.

Αποτελούσε όμως, κοινή δέσμευση ότι το γήπεδο δεν θα αποτελούσε «προϊόν προεκλογικής εκστρατείας» για τον οποιονδήποτε. Ούτε για την Κυβέρνηση, ούτε για τον Μπακογιάννη, που ανήκε σε άλλο πολιτικό πόλο, ούτε από τον Παναθηναϊκό.

Πηγή: www.sdna.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο 2,6% Κασσελάκης καλεί εμμέσως σε αποστασία και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας με τα «μάτια» της Μέρκελ: «Ήταν σταρ, τον περίμεναν όλοι οι φωτογράφοι»

Euroleague: Ήττα για τον Παναθηναϊκό στο Κάουνας από τη Ζαλγκίρις (84-77)

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr