Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, τα έξιτ πολ δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές.
Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες.
Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.
Η συμμετοχή: «Αυξημένη» αλλά πάντα χαμηλή
Αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά συμβούλια.
Στην περιοχή της νοτιοανατολικής περιφέρειας η συμμετοχή φαίνεται να βρίσκεται στο 39,4% (το 2014 ήταν στο 36,3%), ενώ στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ σημειώνεται πτώση από το 32,4% στο 31%.
Η νοτιοανατολική περιφέρεια παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς είναι μία από τις μεγάλες περιφέρειες, με εννέα εκατομμύρια πληθυσμό, όπου κρίνονται 10 έδρες.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της υποστήριξε την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ θεωρούνταν πάντα προπύργιο του Συντηρητικού κόμματος.
Ο ηγέτης του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φαράτζ είναι ένας από τους υποψηφίους με την μεγαλύτερη θητεία (από το 1999) στην περιφέρεια και αναμένεται να έχει και σήμερα νικηφόρα πορεία.
Στη νοτιοδυτική περιφέρεια καταγράφεται συμμετοχή στο 40,5%, περίπου τρεις μονάδες περισσότερο από το 2014 (37,4%), ενώ βορειοανατολικά στο 32,7% από το 31,6% το 2014.
Η ανατολική περιφέρεια παραμένει σχεδόν στο ίδιο ποσοστό συμμετοχής με 36,4% από το 36,6%.
Στην Ουαλία η συμμετοχή αυξήθηκε κατά μονάδες (από το 32% στο 37,3%), ενώ στην βόρεια Ιρλανδία έπεσε από το 51% στο 45,1%.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ιστοσελίδας Britain Elects – που συγκεντρώνει δεδομένα από όλες τις δημοσκοπήσεις – προβλέποντας τα αποψινά αποτελέσματα, το κόμμα του Brexit φαίνεται να εκλέγει τους περισσότερους ευρωβουλευτές, με δεύτερους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ ακολουθούν Εργατικοί και Συντηρητικοί, με απώλειες που όμως δεν είναι τόσο καταστροφικές όσο αναμένονταν.