Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εξωτερικών,
To ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσαν Κύπρος και Ελλάδα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επί του ζητήματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ η Ελλάδα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υποστήριξαν την κυπριακή θέση.
Στην παρέμβασή του, o Έλληνας υπουργός δήλωσε πως αναφέρθηκε στο «θέμα νομιμότητας» των εν λόγω ενεργειών, «το οποίο έχει τεθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το Δίκαιο της Θάλασσας που κανείς άλλος δεν ακολουθεί».
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε και πως τίθεται ζήτημα «αξιοπιστίας» («τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η παρανομία, πώς θα ανταποκριθεί η Ε.Ε.»), καθώς κι ένα «προφανές ζήτημα αλληλεγγύης».
«Δήλωσα το αυτονόητο» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ε.Ε.
Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ’ όλους ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων κι εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης κι επομένως η ανταλλαγή απόψεων δεν ήταν αναλυτική.
«Όσοι τοποθετήθηκαν, τοποθετήθηκαν θετικά.
Η ίδια η Ύπατη Αρμοστής επανέλαβε τη γνωστή θετικότατη δήλωσή της, στο πνεύμα του Μαρτίου 2018, και δήλωσε ότι το μόνο που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι μια νέα εστία κρίσης» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το σημερινό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από την Ουκρανία και τη Λιβύη, έως τη Βενεζουέλα.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σημείωσε ότι «ακολουθούμε όπως πάντα την ευρωπαϊκή θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μια πάρα πολύ πολωμένη κοινωνία. Και οπωσδήποτε δεν είναι ευρωπαϊκές οι λύσεις που αφορούν σε εξωτερική ή σε στρατιωτική επέμβαση» κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.