Να δώσει ακόμη και κοψοχρονιά τα νότια θαλάσσια οικόπεδά της η Κύπρος για γεωτρήσεις, πρότεινε ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 ούτως ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη προς την Λευκωσία στην κρίση με την Άγκυρα.
Για τις τουρκικές γεωτρήσεις δήλωσε:
«Από την ώρα που βγάζεις το πιστόλι από τη θήκη, μπορεί και να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις και να είσαι προετοιμασμένος γι αυτό.
»Εγώ πιστεύω ότι άμα πάει να μπει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα πρέπει να περάσει ένα εξίσου σαφές μήνυμα ότι αν πάτε να κάνετε κάτι τέτοιο το πλοίο θα βυθιστεί. Τελεία.
»Χωρίς πολλά πολλά και χωρίς να το κουράζουμε.
»Άλλη η περίπτωση της Κύπρου, άλλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα.
»Υπάρχουν τρόποι να διευθετηθούν τα πράγματα με συνομιλίες.
»Εάν πάει να κάνει γεώτρηση συνιστά εισβολή σε ελληνικό κυριαρχικό χώρο», είπε χαρακτηριστικά.
Βεβαίως ο κ. καθηγητής δεν έχει κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως και ότι εμείς μιλάμε για ΑΟΖ και η Τουρκία για υφαλοκρηπίδα, αλλά… τέλος πάντων.
Σε σχέση με την πληροφορία για τις γαλλικές φρεγάτες σε Μεσόγειο και Αιγαίο, ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πάντειο και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν είναι η μεγάλη δύναμη που θα αλλάξει τα δεδομένα, αλλά, όπως είπε, είναι μια δύναμη που υπολογίζει η Τουρκία.
Τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα που ζητά η Κύπρος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα εντάλματα σύλληψης κατά του πληρώματος των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και κυρώσεις αντίστοιχες με αυτές που υφίστανται οι πετρελαϊκές εταιρίες του Ιράν.
Σημείωσε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην περιοχή, καθώς, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, προχώρησε τις εξορύξεις και προχώρησε σε συμφωνίες με τις γύρω χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για διαρκείς γκάφες του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια τις οποίες τις καρπώνεται η Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα φάση των σχέσεων της Αθήνας με το Ισραήλ και το Αίγυπτο.
Ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι, εάν η Άγκυρα αγοράσει τους ρωσικούς S-400 θα κάνει ένα βήμα για να βγει εκτός δυτικής συμμαχίας, -κάτι που κατά τον ίδιο δεν είναι θετική εξέλιξη- προέβλεψε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φύγει.