Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Συρία παραχώρησε την πόλη-λιμάνι της Ταρτούς στη Ρωσία για 49 χρόνια

Η Συρία παραχώρησε την πόλη-λιμάνι της Ταρτούς στη Ρωσία για 49 χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άλ Άσαντ, ότι το συριακό λιμάνι της Ταρτούς στην Ανατολική Μεσόγειο παραχωρείται (ενοικιάζεται) από την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία για 49 έτη για οικονομική εκμετάλλευση.

Στην Ταρτούς η Ρωσία ήδη διατηρεί ναύσταθμο από το 1971.

Μόσχα και Δαμασκός έχουν ήδη υπογράψει από τον Ιανουάριο του 2017 συμφωνία επέκτασης του ναυστάθμου, με τη δυνατότητα ελλιμενισμού και παραμονής 11 ρωσικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών, επίσης διάρκειας 49 ετών με τη δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης της συμφωνίας ανά 25 χρόνια.

Με τη νέα εξέλιξη, η Ρωσία θέτει υπό τον έλεγχό της ολόκληρο τον λιμένα.

Στην ουσία η Συρία παραχώρησε την πόλη λιμάνι της Ταρτούς στη Ρωσία, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που έλαβε στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές και την ισλαμική αντιπολίτευση.

Η Ρωσία επιδιώκει να έχει ισχυρή και μόνιμη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο για να μπορεί να έχει λόγο στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, των οποίων η εκμετάλλευση θα αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα θεωρείται κορυφαία στρατηγική ήττα για τη Μόσχα.

Ρωσικός ναύσταθμος

Η ρωσική ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς είναι μισθωμένη στρατιωτική εγκατάσταση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης Ταρτούς της Συρίας.

Η επίσημη ρωσική χρήση ταξινομεί την εγκατάσταση ως Σημείο Υλικού Τεχνικής Υποστήριξης και όχι ως βάση.

Η Ταρτούς είναι το μοναδικό μεσογειακό σημείο επισκευής και αναπλήρωσης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, που γλιτώνει τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας που χρειάζονται επισκευή από ένα ταξίδι προς στις βάσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Τουρκικών Στενών.

Η Ταρτούς φιλοξενεί ναυτική υπηρεσία παροχής και συντήρησης της σοβιετικής εποχής, βάσει συμφωνίας του 1971 με τη Μπααθιστική Συρία, η οποία ήταν -μέχρι το δεύτερο έτος του Συριακού Εμφύλιου Πολέμου- στελεχωμένη από ρωσικό ναυτικό προσωπικό.

Η εγκατάσταση στην Ταρτούς μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα σκάφη μεσαίου μεγέθους μόνο εάν λειτουργούν και οι δύο πλωτές αποβάθρες μήκους 100 μέτρων, εντός του βόρειου κυματοθραύστη.

Δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει κανένα από τα σημερινά μεγάλα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού, τα οποία κυμαίνονται σε μήκος από τις φρεγάτες των 129 m τύπου Neustrashimyy έως τα αντιτορπιλικά 163 m τύπου Udaloy, πολύ λιγότερο καταδρομικά όπως το 186,4 m τύπου Slava και τα τύπου Kirov με μήκος 252 m ή αεροπλανοφόρα τύπου Kuznetsov της τάξης των 305 m.

Τον Ιανουάριο του 2017 η Ρωσία και η Συρία υπέγραψαν συμφωνίες για την επέκταση του ελέγχου της Ρωσίας επί των εγκαταστάσεών της για 49 χρόνια και την παροχή κυριαρχίας στην περιοχή.

Επιτρέπει στη Ρωσία να πραγματοποιήσει εκσκαφές, να εγκαταστήσει πλωτές αποβάθρες και να εκτελέσει εργασίες επισκευής για να επεκτείνει τη χωρητικότητά της σε 11 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πλοίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη

Η Μόσχα λέει ότι η νέα αμερικανική βάση στην Πολωνία αυξάνει τον συνολικό πυρηνικό κίνδυνο

Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών: Το μέτωπο στην Ουκρανία είναι λιγότερο σταθερό από την αρχή του πολέμου

Ρωσία: Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο μωρό μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας

Πεσκόφ: Η Ρωσία «έχει ανάγκη» μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr