Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μογκερίνι και Χαν απέτυχαν στο Κόσοβο – Αναλαμβάνει η Γερμανία – Τι λέει ο Πρόεδρος της Σερβίας

Μογκερίνι και Χαν απέτυχαν στο Κόσοβο – Αναλαμβάνει η Γερμανία – Τι λέει ο Πρόεδρος της Σερβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία εισέρχεται σε μία «εξαιρετικά δύσκολη περίοδο» όσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου.

Είπα ότι ως μοναδική προοπτική που προσφέρεται στη χώρα είναι να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο.

Ο Σέρβος πρόεδρος, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στη συνεδρίαση, σε διευρυμένη σύνθεση, της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ηγείται, εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν οι πιέσεις κατά της Σερβίας για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Οι πιέσεις θα γίνουν όλο και πιο σκληρές, θα ζητείται πλήρης ανεξαρτησία, χωρίς διαίρεση η οτιδήποτε άλλο που να ικανοποιεί και τη Σερβία», εκτίμησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόσθεσε, δε, ότι πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε τις τελευταίες ημέρες, του ζητούν να κάνει κάποια υποχώρηση η Σερβία για να προκαλέσει την ευμένεια της Πρίστινας, ώστε να καταργήσει του δασμούς που επέβαλε, της τάξης του 100%, για τα σερβικά εμπορεύματα.

«Όταν, πριν λίγο καιρό, έλεγα ότι έχουμε την ευκαιρία για συμβιβασμό, κάποιοι με αποκαλούσαν προδότη.

»Ίσως τότε ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου.

»Σήμερα, κανένας πλέον δεν μας προσφέρει τον συμβιβασμό», επισήμανε ο Σέρβος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση για το Κόσοβο, που συγκάλεσαν Γερμανία και Γαλλία και θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου, στο Βερολίνο, δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος.

«Το μόνο που περιμένω είναι να ζητηθεί νέος διάλογος, με άλλη μορφή, όπου σκοπός θα είναι να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου και οι Σέρβοι να μην λάβουν τίποτα.

»Θα μας ζητήσουν να μπούμε στον διάλογο με τους Αλβανούς χωρίς η Πρίστινα να καταργήσει τους δασμούς», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σερβίας.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ενδώσει και δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε διάλογο πριν από την άρση των δασμών, όσο ασφυκτικές κι αν είναι οι πιέσεις που θα τού ασκηθούν στο Βερολίνο.

Ο Χαραντινάει κατηγορεί Χαν και Μογκερίνι ότι τα έκαναν «μπάχαλο»

Από την πλευρά του, ο «πρωθυπουργός» του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Σερβία, αν δεν είχε αναφερθεί το ζήτημα της αλλαγής των συνόρων.

Ο Χαραντινάι επέρριψε ευθύνες στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και στον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν για τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν τα σχόλιά τους περί διορθώσεων των συνόρων στα Βαλκάνια.

Χαρακτήρισε, επίσης, λανθασμένη την δήλωση του Χαν στην Washington Post ότι αλλαγές των συνόρων δεν είναι ανέφικτες, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνούν σε αυτό.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του «προέδρου» του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, στον βρετανικό Guardian.

Εκεί δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Σερβία είναι δυνατή φέτος, αλλά ο ίδιος δεν σχεδιάζει να άρει τους δασμούς στα σερβικά προϊόντα που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών.

Μια συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στο πρότυπο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας είναι ακόμα δυνατή το 2019, παρά τις σοβαρές οπισθοδρομήσεις τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο «πρόεδρος του Κοσόβου».

«Πρέπει να καθίσουμε μαζί ακόμη και με τους εχθρούς μας, αλλά χωρίς προϋποθέσεις και να προσπαθήσουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Hashim Thaçi σε συνέντευξή του στη Guardian πριν από μία συνάντηση που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 29 Απριλίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανασταλεί από τον Νοέμβριο, όταν το Κόσοβο επέβαλε δασμούς 100% για εμπορεύματα από τη Σερβία.

Ο Θάτσι δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο άρσης των δασμών, αλλά τόνισε την ανάγκη για ταχεία πρόοδο.

Η διεθνής διστακτικότητα και τα μικτά μηνύματα «δημιούργησαν χώρο για εθνικιστές και λαϊκιστές και στις δύο πλευρές των συνόρων», σημείωσε.

Ο Θάτσι δήλωσε ότι έχει επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει για δύο δεκαετίες στην επιτυχία των συνομιλιών και ότι το τίμημα της συνεχιζόμενης αποτυχίας θα ήταν ζημιά για ολόκληρη την περιοχή.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, με αυτές τις εντάσεις, δεν βλέπω γιατί θα έρχονται και θα επενδύουν ξένοι επενδυτές στην περιοχή μας.

»Μόνο μια συμφωνία ειρήνης θα φέρει ευημερία», τόνισε.

Ο Θάτσι, πρώην επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία, κατηγόρησε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ για την περιπλοκή της διαδικασίας, μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αντιτίθεται στις πτυχές των προτάσεων του Θάτσι, που έχουν περιγραφεί ως «διορθώσεις συνόρων».

Ο Θάτσι δήλωσε ότι η «οριοθέτηση των συνόρων «θα αποτελεί μέρος οποιασδήποτε συνολικής συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης».

Τόνισε όμως ότι «Και το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα παραμείνουν πολυεθνικά κράτη».

Διάσκεψη για τα Βαλκάνια στις 29 Απριλίου

Διάσκεψη για τα Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 29 Απριλίου.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, για τους δύο οικοδεσπότες ηγέτες (Μέρκελ – Μακρόν) αποτελούν ζητήματα μεγάλης σπουδαιότητας η σταθερότητα και η καλή ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τόνισε ότι «Με τους καλεσμένους θα ήθελαν να συζητήσουν τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και ειδικά ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου».

Δημοσκόπηση: «Χαμένη υπόθεση» το Κόσοβο

Δημοσκόπηση του Belgrade Institute for European Affairs κατέγραψε ότι, η πλειονότητα των Σέρβων θεωρεί το Κόσοβο ως «χαμένη υπόθεση» και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Σερβίας στην επαρχία αυτή ως μη ρεαλιστική.

Αναλυτικότερα, «χαμένη υπόθεση» θεωρεί το Κόσοβο το 47% όσων συμμετείχαν στην έρευνα έναντι 41% που πιστεύει το αντίθετο.

Το 49% θεωρεί μη ρεαλιστική την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Σερβίας στο Κόσοβο, έναντι 36% που την θεωρεί εφικτή.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) θεωρεί ότι η σερβική κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο και μία ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία (78%) θα ψήφιζε κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) δηλώνει άγνοια για την σημασία της οριοθέτησης των συνόρων και αντιτίθεται σε αυτήν, ενώ το 27% θεωρεί ότι η σερβική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η Γερμανία μπλέκεται στο Κόσοβο

Παράλληλα, σύμφωνα με «καλά πληροφορημένες» πηγές στις Βρυξέλλες, η Γερμανία αυξάνει την εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει, το φθινόπωρο, έναν απεσταλμένο με ισχυρή εξουσία.

H Γερμανία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην αλλαγή συνόρων, θεωρεί ότι στο πλαίσιο μίας βιώσιμης λύσης, το βόρειο Κόσοβο θα μπορούσε να έχει ευρύτερη εξουσία από αυτήν που προβλέπεται στη δομή της Ένωσης Σερβικών Δήμων, αλλά εντός του πλαισίου του Συντάγματος του Κοσόβου.

Για παράδειγμα, η Kosovska Mitrovica θα μπορούσε να έχει καθεστώς «ελεύθερης πόλης», όπως το Brcko στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, εκτιμούν ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι και η ομάδα της έχουν χάσει την δύναμή τους ως διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις Σερβίας – Κοσόβου, όπως αποδεικνύει η αδυναμία της ΕΕ να επιβάλλει την απόσυρση των δασμών της Πρίστινας για τα προϊόντα από την Σερβία και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά και να αποτρέψει την δημιουργία στρατού του Κοσόβου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση με αφορμή την ακρίβεια

Η Γερμανία ετοιμάζεται για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Ποιο το σχέδιό της

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr