Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να κλιμακώσει την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αλλά και για να κάνει σαφές στην Κούβα και στη Ρωσία ότι θα πληρώσουν το τίμημα για την υποστήριξη τους στο Καράκας, διεμήνυσε την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν στην Κουκουτά, στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του Πομπέο στη Λατινική Αμερική, έπειτα από τις επισκέψεις του στη Χιλή, στην Παραγουάη και στο Περού.
Ο Μαδούρο θεωρεί ότι η κρίση στη χώρα του οφείλεται στον οικονομικό πόλεμο που καταγγέλλει πως διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας και χαρακτηρίζει μαριονέτα της αμερικάνικης κυβέρνησης τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιντο, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο κι έχει αναγνωριστεί ως σήμερα από τουλάχιστον 50 κράτη.
Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους εξαιτίας του υπερπληθωρισμού, των ελλείψεων τροφίμων και φαρμάκων και της πολιτικής κρίσης.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν κάθε οικονομικό και πολιτικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν τον λαό της Βενεζουέλας», είπε ο Πομπέο αφού επισκέφθηκε μετανάστες από τη Βενεζουέλα σε καταφύγιο στην Κουκουτά, μια αποθήκη με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλες εγκαταστάσεις.
«Χρησιμοποιώντας κυρώσεις, ανακαλώντας βίζες και με άλλα μέσα, δεσμευόμαστε να φέρουμε προ των ευθυνών του το καθεστώς και όσους το ενισχύουν διευκολύντας τη διαφθορά και την καταστολή της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
«Θα δείτε την πολιτική και διπλωματική θηλιά να σφίγγει γύρω από τον λαιμό του Μαδούρο», διαβεβαίωσε ο Πομπέο τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι «οι Κουβανοί πρέπει να καταλάβουν κι αυτοί ότι έχει κόστος η συνέχιση της υποστήριξης στον Νικολάς Μαδούρο».
«Θα κάνουμε την ίδια συζήτηση με τους Ρώσους» πρόσθεσε.
Η Ουάσιγκτον επιβάλλει ολοένα ευρύτερο φάσμα κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο, στην προσπάθειά της να τον εκδιώξει από την εξουσία.
Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε τέσσερις εταιρείες και εννέα πλοία στη μαύρη λίστα.
Ορισμένα από τα πλοία αυτά, όπως διευκρίνισε, μετέφεραν αργό στην Κούβα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ανήγγειλε την Παρασκευή ότι θα εκφωνήσει ομιλία μεθαύριο Τετάρτη σε πολιτικούς εξόριστους από την Κούβα και τη Βενεζουέλα στο Μαϊάμι, στη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις ενέργειες του Λευκού Οίκου εναντίον της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας, τριών κρατών που αποκαλεί «τρόικα της τυραννίας».
Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και η αυστηροποίηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, που είχαν χαλαρώσει επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δύο ενημερωμένες πηγές.
Ωστόσο επικριτές των κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ υποστηρίζουν ότι οι ολοένα σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν κυρίως τους πολίτες της Βενεζουέλας.