Στην ιστοσελίδα της η γερμανική Die Welt (Welt online) φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Πολιτικοί ζητούν ταχύτερη αντίδραση στο φαινόμενο διάδοσης φημών μεταξύ μεταναστών» και υπότιτλο «Τα επεισόδια μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των μεταναστών τρομάζουν τους Γερμανούς πολιτικούς. Εντείνεται η απαίτηση για ταχύτερη διαλεύκανση, σχετικά με το εάν διακινήθηκαν ψευδείς πληροφορίες. Tο αίτημα απευθύνεται κυρίως προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, με φόντο τα βίαια επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και εκατοντάδων μεταναστών στη βόρεια Ελλάδα, εγείρονται στη γερμανική πολιτική σκηνή αιτήματα για ταχύτερη αντίδραση σε καταστάσεις αυτού του είδους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα παραπληροφόρησης, που διακινήθηκε στοχευμένα μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και με βάση την οποία η λεγόμενη Βαλκανική Οδός ήταν και πάλι ανοικτή, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις θα βοηθούσαν δήθεν τους μετανάστες στη διέλευση των συνόρων.
Οι παραπάνω πληροφορίες προκάλεσαν την κινητοποίηση εκατοντάδων μεταναστών, με αποτέλεσμα στην Αθήνα να σημειωθεί κατάληψη του κεντρικού, σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ στα σύνορα καταγράφηκαν εικόνες με οργισμένους μετανάστες να συμπλέκονται με αστυνομικές δυνάμεις, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέφαν Μάγιερ, εμφανίστηκε ανήσυχος αναφορικά με την ετοιμότητα των προσφύγων να προβούν σε βιαιότητες.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Die Welt, σημείωσε ότι «οι βίαιες και επιθετικές ενέργειες μεταναστών προς Έλληνες αστυνομικούς δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν ανεκτές και να δικαιολογηθούν».
Παράλληλα, ζήτησε μία ισχυρή συνέργεια μεταξύ εθνικών και διεθνών φορέων προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της διάχυσης παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου, με ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι συνέβαινε ως σήμερα.
Όπως τόνισε, «στο μέλλον, οι μετανάστες θα πρέπει να ενημερώνονται το ταχύτερο δυνατόν και απευθείας μέσω των ποικίλων διαύλων πληροφόρησης των ελληνικών Αρχών, των ΜΚΟ, της FRONTEX και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν π.χ. διακινούνται ψευδείς πληροφορίες περί δήθεν ανοικτών συνόρων».
Από την πλευρά του, ο προεδρεύων των τοπικών ενώσεων του CSU στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Alexander Dobrindt, διατύπωσε την εικασία ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για τη στοχευμένη από κάποιους πρόκληση κλιμάκωσης της κατάστασης.
Όπως δήλωσε στη Die Welt, «τα ψευδομηνύματα που διαδίδονται εσκεμμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μία γνωστή μέθοδος ήδη από την περίοδο που η προσφυγική κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της», ενώ υπογράμμισε ότι εγκληματικά στοιχεία επιχείρησαν προφανώς με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσουν βίαιες αντιπαραθέσεις στα σύνορα.
Σε ό, τι αφορά τη γερμανική πλευρά, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το ομοσπονδιακό ΥΠΕΞ καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει το θέμα των ψευδομηνυμάτων.
Όπως λέγεται, στο Υπουργείο λειτουργεί από δεκαετίας ένα τμήμα στρατηγικής επικοινωνίας, το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα παραπληροφόρησης και διάχυσης φημών μέσω διαδικτύου στη γερμανική επικράτεια και να διαλευκάνει τέτοιες περιπτώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο –συνεχίζει το δημοσίευμα– στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rumoursaboutgermany.info, παρέχεται η δυνατότητα σε μετανάστες ή άτομα που θέλουν να μεταβούν στη Γερμανία, να ενημερωθούν για το γεγονός ότι πχ η μετανάστευση στη χώρα δεν αποτελεί εγγύηση για την εύρεση εργασίας ή για την παροχή χρημάτων ή ότι ένα ελληνικό έγγραφο που δηλώνει την προσφυγική ιδιότητα του κατόχου του δεν παρέχει το δικαίωμα σε αυτόν να ζητήσει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ακολούθως, το δημοσίευμα περιλαμβάνει αναφορά στην προ διετίας ενημερωτική εκστρατεία του γερμανικού ΥΠΕΞ σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η οποία στόχευε στο να συγκρατήσει τον πληθυσμό στην πατρίδα του και τον πληροφορούσε με τη χρήση αφισών.
Επισημαίνεται δε ότι ανάλογες, ειδικές, ενημερωτικές δράσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες, όπως πχ στην Γκάμπια.
Ωστόσο, τονίζεται ότι σε ό,τι αφορά την επίκαιρη περίπτωση παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, δεν εμφανίζονται μέχρι στιγμής στον επίσημο ιστότοπο του ομοσπονδιακού ΥΠΕΞ κάποιες πληροφορίες, ενώ προφανώς δεν επιχειρείται να διαψευστούν οι διακινούμενες πληροφορίες δι’ άλλων οδών.
Στο δημοσίευμα, αυτός ο χειρισμός αποδίδεται κυρίως στο είδος της παραπληροφόρησης.
Όπως εξηγείται, οι πρεσβείες της Γερμανίας παρακολουθούν μεν στην εκάστοτε χώρα τι διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κατά κανόνα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όταν διαπιστώνεται μία συγκεκριμένη συσχέτιση αυτών των πληροφοριών με τη Γερμανία, δεδομένου ότι η έκταση των φημών είναι πολύ μεγάλη για να αντιμετωπιστεί σε όλο της το εύρος.
Με βάση αυτό το πλαίσιο δράσης -συνεχίζει το δημοσίευμα-, στην περίπτωση των φημών που διακινήθηκαν στην Ελλάδα και οδήγησαν σε αυτό το ορμητικό κύμα προς τα ελληνικά σύνορα, απουσίαζε το στοιχείο της συσχέτισης με τη Γερμανία.
Οι πληροφορίες αφορούσαν το γεγονός ότι δήθεν άνοιξαν και πάλι τα σύνορα προς τη Βόρεια Μακεδονία.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τις δηλώσεις του στελέχους του CSU, Alexander Dobrindt, ο οποίος με βάση τα προαναφερθέντα, ζητεί ταχεία αντίδραση (του γερμανικού, κρατικού μηχανισμού) σε περιπτώσεις μηνυμάτων που αφορούν τη Γερμανία – μία χώρα που εξακολουθεί όπως και στο παρελθόν να αποτελεί προορισμό των περισσότερων μεταναστών.
Όπως τονίζει στις δηλώσεις του «αυτά τα ψευδομηνύματα, π.χ. περί ανοικτών συνόρων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανά πάσα στιγμή και με σαφήνεια στα δίκτυα επικοινωνίας».