Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανική εφημερίδα: Μόλις η Ελλάδα αγριέψει η Αλβανία μαζεύεται

Αλβανική εφημερίδα: Μόλις η Ελλάδα αγριέψει η Αλβανία μαζεύεται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ζήτημα έχει προκύψει στην Αλβανία με την υποχώρηση της κυβέρνησης Ράμα «στις απειλές Τσίπρα» για τις περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Αυτό που επισημαίνεται, ανεξάρτητα της ορθότητας ή όχι της απόφασης δήμευσης περιουσιών, είναι ότι ενώ ο Ράμα παριστάνει το παλικάρι, μόλις η Ελλάδα αγριέψει η Αλβανία αμέσως μαζεύεται.

Υπάρχει επίσης σοβαρό θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα που παραθέτουμε παρακάτω, με το «κατέβασμα» της απόφασης από την ιστοσελίδα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζει αλβανική εφημερίδα, η απόφαση λήφθηκε από μια κυβέρνηση -εννοεί συλλογικά- ενώ το κατέβασμά της αποφάσισε μόνος του ο Έντι Ράμα.

Αυτή είναι η Αλβανία στην πραγματικότητα και η εφημερίδα αναρωτιέται επίσης γιατί η απόφαση αυτή, που δεν θίγει μόνο Έλληνες μειονοτικούς αλλά και Αλβανούς, κρατήθηκε αρχικά μυστική.

Το δημοσίευμα

Η εφημερίδα «Dita» δημοσίευσε ορισμένες λεπτομέρειες για το πώς το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας, στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία χορήγησης τίτλων γεωργικής γης, που αποκαλούνται «AMPT», σε όλη την αλβανική ακτογραμμή, οι οποίες αναγνωρίζονται ως περιοχές προτεραιότητας του τουρισμού.

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είχε εγκριθεί με τον αριθμό 172.

Αρχικά κρατήθηκε μυστική από την κυβέρνηση και δεν δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Πρωθυπουργού, όπου κατά κανόνα ως νόμιμα κυρωθείσα θα έπρεπε να γίνει γνωστή σε όλους, εγκαίρως.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε τελικά στην ιστοσελίδα της Επίσημης Εφημερίδας (της Κυβέρνησης), όπου, μετά από απειλή από τον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, διαγράφηκε(!).

Όπως γράφει η αλβανική εφημερίδα, στόχος της δεν είναι να υπερασπιστεί ή όχι την κυβερνητική απόφαση, «αλλά να τονίσουμε τον σκανδαλώδη τρόπο που οι ανώτεροι [Αλβανοί] κυβερνητικοί αξιωματούχοι, χρησιμοποιούν την εξουσία και το κράτος».

Από τη μια κάνουν τους παντοδύναμους και από την άλλη διασύρουν τους εαυτούς τους, γράφει, υποκύπτοντας σε «γειτονικές πιέσεις», εν προκειμένω από την Ελλάδα.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, συνεχίζει.

«Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει από το λαό την απόφαση για τις εκτάσεις στην ακτή;

»Έχουν βάση οι φωνές για την απόφαση αυτή ότι κάνει νέες χάρες σε μια κάστα ολιγαρχών που είναι οι τακτικοί πελάτες του γραφείου του Έντι Ράμα και έχουν απλώσει τα χέρια τους στην ακτή, εκμεταλλευόμενοι την αλληλοεπικάλυψη των διεφθαρμένων δικαστικών αποφάσεων;

»Εάν όχι, κι εάν η απόφαση ήταν υπέρ του λαού, γιατί η κυβέρνηση δίστασε να την δημοσιοποιήσει;

»Γιατί άφησε το περιεχόμενο αυτής της απόφασης του κράτους στο σκοτάδι;

»Δεύτερον, η απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα και έτσι γίνεται γνωστή.

»Αλλά, δεν υπάρχει. Αποσύρθηκε.

»Χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση για αυτό. Τίποτα!

»Απλά διαγράφηκε μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου από την Επίσημη Εφημερίδα, γιατί έτσι του ήρθε του Ράμα, επειδή δεν του άρεσαν τα πρωτοσέλιδα του “περίπτερου”!

»Κι αυτό συνέβη μετά τους απειλητικούς τόνους της αντίδρασης του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης [Αλέξης Τσίπρας].

»Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για τις περιουσίες της (ελληνικής) μειονότητας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αρπάξει δημόσιες περιουσίες ή ιδιοκτησίες Αλβανών, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.

»Είτε η απόφαση αυτή είναι σωστή είτε όχι, το αλβανικό κράτος, τα θεσμικά του όργανα, έχουν καθήκον να προστατεύουν όσα πράττουν ή να τα καταργούν σύμφωνα με τους νόμους.

»Οφείλουν να αποδείξουν ότι οι αποφάσεις τους δεν έχουν ξεκινήσει από εθνικιστική ιδέα ή σε βάρος της μειονότητας.

»Στο τέλος-τέλος, αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι κάτοικοι των αλβανικών ακτών, από τις τουριστικές περιοχές της Σκόντρας μέχρι τις παραλίες της Κονίσπολης.

»Η ελληνική πίεση ανάγκασε το αλβανικό κράτος να κάνει τη δεύτερη λανθασμένη παράνομη και αντισυνταγματική πράξη:

»Να αποσύρει από την Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης μια απόφαση.

»Οι μειονότητες στο νότο, ως Αλβανοί πολίτες ή όχι, δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους αυτόχθονες Αλβανούς κατοίκους, αν και η περιοχή που διαμαρτύρεται περισσότερο, η Χειμάρρα, είναι επίσης αυτόχθονες.

»Όντας ίδιοι σε δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου.

»Η απόσυρση (της απόφασης) από το αλβανικό κράτος εξαιτίας μιας απειλής, είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με την αξιοπρέπεια των αλβανικών θεσμών και αθέλητα αφήνει μια κακή γεύση της εξουσίας σε όλη αυτήν τη διαδικασία.

»Αλλά, το κράτος δεν είναι παιχνίδι, ώστε οι αποφάσεις που δεν μπορούν να δημοσιευθούν να διαγράφονται παρά την πρωταρχική υπουργική απόφαση.

»Ομοίως, δεν μπορούν να αποσύρονται εξαιτίας της πίεσης ενός αρχηγού γειτονικού κράτους, ανεξάρτητα από το ποιο είναι αυτό», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πριν πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις, περιμένω να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...