Οι επιστήμονες ερευνητές του καρκίνου δεν μπορούν να υποσχεθούν θαύματα, τα επόμενα χρόνια όμως θα βρίσκονται σε θέση να ελέγχουν σχεδόν πλήρως την ασθένεια και να εξασφαλίζουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς.
Η Γκιγντέμ Σελί, Τουρκάλα ερευνήτρια που εργάζεται για το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είναι αισιόδοξη και η αισιοδοξία της αυτή πηγάζει από συγκεκριμένα επιστημονικά ευρήματα.
«Οι νέες τεχνολογίες μάς έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα και το πως αυτά εξαπλώνονται στα άλλα μέρη του σώματος.
Επίσης κατανοούμε πλέον το πως τα φάρμακα επιδρούν στα καρκινικά κύτταρα» τόνισε χαρακτηριστικά η Σελί.
Η έρευνά της, που αφορά κυρίως τους καρκίνους του μαστού και του προστάτη, βρίσκεται στο στάδιο εκείνο που μελετάται ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο επιδρούν τα αντικαρκινικά φάρμακα σε κάθε ασθενή.
Η Σελί επισημαίνει ότι «μόλις γίνει κατανοητά γιατί τα αποτελέσματα ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών, θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την ασθένεια για πολλά χρόνια υπό έλεγχο δίνοντας παράλληλα την πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».
Ακριβώς τότε, ο καρκίνος θα αρχίσει να μοιάζει με τις καρδιακές παθήσεις. Θα είναι, μ’ άλλα λόγια, πλήρως ελεγχόμενος.