Ένα μέρος της αντιπολίτευσης της Αλγερίας πρότεινε το Σάββατο έναν οδικό χάρτη όπου παρουσιάζεται μια Αλγερία χωρίς τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, η βούληση του οποίου να παραμείνει στην εξουσία έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου κρίση, που συγκλονίζει τη χώρα εδώ κι έναν μήνα.
Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, ο οδικός χάρτης προβλέπει «μια σύντομη μεταβατική περίοδο» διάρκειας 6 μηνών, που θα ξεκινάει από την συνταγματική λήξη της τρέχουσας θητείας του επικεφαλής του κράτους της Αλγερίας, ήτοι την 28η Απριλίου.
Τη διακυβέρνηση του κράτους θα αναλάβει τότε μια «προεδρική συλλογική Αρχή», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Αλγερία αποτελεί θέατρο, από τις 22 Φεβρουαρίου, πρωτοφανών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 20 χρόνια, με τους διαδηλωτές να αξιώνουν την αποχώρησή του όπως και του «συστήματος» εξουσίας.
Ο οδικός χάρτης της αντιπολίτευσης, που είναι πλήρως περιθωριοποιημένη από το κίνημα διαμαρτυρίας όπου δεν παίζει κανέναν ρόλο, υιοθετήθηκε έπειτα από μια συνάντηση με τη συμμετοχή, κυρίως, αυτόνομων συνδικαλιστικών ενώσεων, εκτός των κομμάτων.
Στο έγγραφο προβλέπεται ότι «η προεδρική συλλογή Αρχή» θα συγκροτηθεί από «προσωπικότητες εθνικής εμβέλειας γνωστές για την αξιοπιστία τους, την ακεραιότητά τους και τις ικανότητές τους».
Τα μέλη αυτού του οργάνου θα πρέπει να δεσμευτούν ότι «δεν θα θέσουν υποψηφιότητα και δεν θα στηρίξουν τους υποψηφίους» στις προεδρικές εκλογές που θα οργανωθούν μετά τη μεταβατική περίοδο, εξηγείται στον οδικό χάρτη.
Η Αρχή θα κατέχει τα «προνόμια του προέδρου της χώρας» και θα αναλάβει κυρίως να ορίσει «μια κυβέρνηση… που θα προωθεί τις τρέχουσες υποθέσεις», θα συγκροτήσει «ένα ανεξάρτητο όργανο που θα αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών» και θα τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο για να «εγγυηθεί τη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών».