Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το 82% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι φόροι που πληρώνει δεν του επιστρέφονται σε υπηρεσίες

Το 82% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι φόροι που πληρώνει δεν του επιστρέφονται σε υπηρεσίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανεπαρκείς σε σχέση με τους φόρους, που πληρώνουν χαρακτηρίζουν οι πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά επιδόματα.

Μεταξύ των πλέον απογοητευμένων οι Έλληνες, γεγονός που δεν εκπλήσσει από τη στιγμή, που και τα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι οι φόροι στη χώρα μας δεν καταλήγουν σε κρίσιμους τομείς για την ποιότητα της ζώης και το μέλλον της χώρας.

Το 75% στη χώρα μας αισθάνεται ότι αδικείται.

Η έκθεση «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that Matter) είναι αποκαλυπτική.

Συνολικά στις χώρες του ΟΟΣΑ περισσότεροι από τους μισούς διαμαρτύρονται ότι θα έπρεπε να λαμβάνουν περισσότερα, με βάση τους φόρους που ποληρώνουν, ενώ τα 2/3 πιστεύουν ότι πως άλλοι λαμβάνουν περισσότερα από όσα αξίζουν.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 70 ετών σε 21 χώρες.

Στα χαμηλά εισοδήματα και στις χώρες, που βρέθηκαν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους, είναι έντονη η ανησυχία για την εξεύρεση των προς το ζην.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ανησυχούν περισσότερο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι νεότεροι για τη στέγαση.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα αφύπνισης για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία, προσθέτοντας ότι οι ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μεταξύ των πιο προηγμένων και γενναιόδωρων συστημάτων κοινωνικής προστασίας, δαπανώντας κατά μέσο όρο περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές πολιτικές, αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν μεγάλη μερίδα των πολιτών.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως δεν μπορούν να στηριχθούν στην κυβέρνησή τους για βοήθεια» τόνισε.

«Δεν ακούν τις ανησυχίες μας»

Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση στον Καναδά, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσαν πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των απλών ανθρώπων στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής.

Στην Ελλάδα το ποσοστό υπερβαίνει τα 2/3, ενώ ανάλογα υψηλό είναι επίσης στην Πορτογαλία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία.

Η αίσθηση του να μην συμμετέχουν στη συζήτηση για τον καθορισμό των πολιτικών είναι εντονότερη μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου πολιτικών.

Η αντίληψη για την κοινωνική αδικία είναι άκρως ανησυχητική, με ποσοστό άνω του 50% να δηλώνει ότι το ύψος των επιδομάτων δεν είναι δίκαιο σε σχέση με τους φόρους.

Πάνω από τα 3/4 δηλώνουν αδικημένοι στην Ελλάδα, τη Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό.

Τι λένε οι Έλληνες

Συγκεκριμένα το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο μέσος όρος στις 21 χώρες, που συμμετέχουν στην έρευνα είναι 58,5%.

Παράλληλα σε ποσοστό 77,8% οι Έλληνες πιστεύουν πως απολαμβάνουν υπηρεσίες και επιδόματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται στην πραγματικότητα. .

Θα πληρώναμε περισσότερα, για καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Το 40% στις χώρες του ΟΟΣΑ δηλώνει πως θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει ένα επιπλέον 2% του εισοδήματός του σε φόρους για καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις.

Πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για καλύτερο σύστημα υγείας δηλώνουν σε ποσοστό 48% οι Έλληνες, σε ποσοστό 49% οι Πορτογάλοι και σε ποσοστό 51% οι Ιρλανδοί.

Και θέλουμε φορολόγηση των πλουσίων

Σε όλες τις χώρες ποσοστό άνω του 50% δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλλει υψηλότερους φόρους στους πλουσίους, από ό,τι σήμερα, προκειμένου να στηρίξει τα φτωχότερα στρώματα.

Στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία το ποσοστό είναι 75% ή υψηλότερο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Νόμος ο πρώτος «φόρος πορδής» στον κόσμο: Η Δανία φορολογεί τα αέρια των αγελάδων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Προϋπολογισμός: Εμπαιγμός οι δήθεν μειώσεις 12 φόρων – Θα πληρώσουμε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ

Αναρτήθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2025 – Πότε πρέπει να καταβληθούν για να μην μπουν πρόστιμα

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η φορολογική εκκρεμότητα του πατέρα του Στ. Κασσελάκη – Ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr