Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανάρπαστο το 10ετές με επιτόκιο κοντά στο 3,9% – Ξεπέρασαν τα 12 δισ. οι προσφορές

Ανάρπαστο το 10ετές με επιτόκιο κοντά στο 3,9% – Ξεπέρασαν τα 12 δισ. οι προσφορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Ομόλογα,

Υπερπροσφορά εκδηλώθηκε μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,9% από το 4,125% που είχε ανοίξει και τις αγορές χρήματος να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Τρεις ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών οι ανάδοχοι της έκδοσης (BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan) ανακοίνωναν ότι το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώνονταν στο 3,9% με τις προσφορές να φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ πληροφορίες θέλουν το Δημόσιο να θέλει να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε από το πρωί οριακή άνοδο κοντά στο 3,70%, από 3,65% που ήταν χθες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ολοκληρωμένη έκδοση 10ετούς ομολόγου, το 2009, είχε διαμορφώσει επιτόκιο 4,6% ενώ η Ελλάδα είχε πολύ υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονταν στο 120%.

Σχετική ασφάλεια παρέχει το γεγονός ότι η έκδοση δεν γίνεται για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, ενώ όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές γνωρίζουν για την συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που εξασφάλισε η Ελλάδα από το Eurogroup της περασμένου Ιουνίου.

Το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ πως ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Σημειώνεται πως το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 10ετούς τίτλου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, λίγο πριν η Ελλάδα χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περάσει το κατώφλι των προγραμμάτων διάσωσης, με κουπόνι 6,25%, όταν αντλήθηκε το ποσό των 5 δισ. ευρώ.

* Το 2009 το επιτόκιο στις δύο εκδόσεις 10ετών ομολόγων ήταν στο 6%. Η Ελλάδα είχε αντλήσει συνολικά 15.5 δισ. ευρώ με τις προσφορές για τις δύο εκδόσεις να φτάνουν 31 δισ. ευρώ

* Το 2008 το επιτόκιο στις τρεις εκδόσεις 10ετών ομολόγων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ) που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν στο 4.60%

* Το 2007 το επιτόκιο και στις 4 εκδόσεις 10ετών ομολόγων που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν στο 4.30%

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Handelsblatt: Πολλοί επενδυτές «διώχνουν» ελληνικά ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό τους

Σε νέο δανεισμό με έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο

Θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό κάλυψαν πάνω από το 80% της έκδοσης των δύο ομολόγων του Δημοσίου

Με «μπαζούκα» Ντράγκι συνεχίζει η ΕΚΤ – Γερμανικές αιχμές για τα ελληνικά ομόλογα

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr