Στη Συρία, έπειτα από οκτώ χρόνια εχθροπραξιών, «η σύρραξη απέχει πολύ από το να τελειώσει», εκτίμησε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για αυτήν τη χώρα, ο Νορβηγός Γκάιρ Πέντερσεν.
«Ολόκληρα τμήματα της συριακής επικράτειας παραμένουν εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης» και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της», σημείωσε, καθώς παρουσίαζε την πρώτη εκτίμησή του για την κατάσταση, αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.
«Έντεκα εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» υπενθύμισε, επίσης, ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες των πληθυσμών για τους εξαφανισμένους και τους κρατουμένους.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ελπίζει ότι θα συγκροτηθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα» μια Συνταγματική Επιτροπή, η δημιουργία της οποίας ακόμα «κυοφορείται», τονίζοντας ότι αυτή ακριβώς η επιτροπή «αντιπροσωπεύει μια πιθανότητα για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας».
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ, η Συνταγματική Επιτροπή, η οποία θα προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών, θα περιλαμβάνει 150 μέλη: 50 που θα επιλέξει το συριακό καθεστώς, 50 που θα επιλεγούν από την αντιπολίτευση και 50 που θα επιλέξει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, με στόχο να εντάξει στην όλη διαδικασία ειδικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα αναφορικά με τη σύνθεση της τρίτης ομάδας, καθώς αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ της Δαμασκού και του ΟΗΕ.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όλα τα μέλη διατύπωσαν τη στήριξή τους στον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ.
Όμως, παρουσίασαν αντιφατική εικόνα για την κατάσταση της χώρας.
Η Γαλλία εκτιμά ότι οι πρόσφυγες (5,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ) δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν στη Συρία και η Ρωσία κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Ο Γκάιρ Πέτερσεν είναι ο τέταρτος απεσταλμένος του ΟΗΕ μετά την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2011.
Οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση σε αυτή τη σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 360.000 ανθρώπους.