Ένα βίντεο, το οποίο αποδεικνύει – σύμφωνα με το Πεκίνο – ότι ο Ουιγούρος ποιητής και μουσικός Αμπντουρεχίμ Χεγίτ ζει, έδωσαν στη δημοσιότητα τα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις καταγγελίες της Τουρκίας για τον θάνατό του σε συνθήκες κράτησης και τις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.
Στο βίντεο, διάρκειας 26 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από την υπηρεσία στην τουρκική γλώσσα του Διεθνούς Ραδιοσταθμού της Κίνας, ένας άνδρας ντυμένος με γκρι πουλόβερ δηλώνει ότι είναι ο Χεγίτ και στη συνέχεια λέει ότι είναι «καλά στην υγεία» του.
«Σήμερα είναι 10 Φεβρουαρίου, 2019. Βρίσκομαι υπό έρευνα κατηγορούμενος για παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας. Είμαι καλά στην υγεία μου και ποτέ δεν έχω υποστεί κακοποίηση», ακούγεται να λέει ο άνδρας αυτός.
Το Reuters και το AFP ωστόσο δεν είναι σε θέση να επαληθεύσουν από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού.
Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Κίνα να κλείσει τα κέντρα εγκλεισμού για μουσουλμάνους, σημειώνοντας ότι τα κέντρα αυτά, στα οποία λέγεται ότι κρατούνται περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούροι, αποτελούν «μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα».
Η Άγκυρα, η οποία έχει μια σημαντική κοινότητα Ουιγούρων, χαρακτήρισε επίσης «ντροπή για την ανθρωπότητα την πολιτική συστηματικής αφομοίωσης» που έχει στόχο τους Ουιγούρους και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να «βάλουν τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Σιντζιάνγκ».
Η πρεσβεία της Κίνας στην Άγκυρα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι εσφαλμένες και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να τις ανακαλέσει.
Ακτιβιστές Ουιγούροι που ζουν στο εξωτερικό σημείωσαν ότι η γλώσσα του σώματος του Χεγίτ και τα αφύσικα μοτίβα λόγου που χρησιμοποιεί στο βίντεο αφήνουν να εννοηθεί ότι η μαρτυρία αυτή μπορεί να του επιβλήθηκε και δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ψηφιακής αλλοίωσης του βίντεο.
Το Πεκίνο έχει αντιμετωπίσει την κατακραυγή ακτιβιστών, λογίων, ξένων κυβερνήσεων και ειδικών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις, σύμφωνα με αυτούς, μαζικές κρατήσεις και την αυστηρή επιτήρηση της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων που θεωρούν πατρίδα τους τη Σιντζιάνγκ.
Η Κίνα αρνούνταν την ύπαρξη των λεγόμενων εγκαταστάσεων «αναμόρφωσης» για μήνες προτού δηλώσει ότι στην πραγματικότητα αποτελούν κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του θρησκευτικού φανατισμού.
https://twitter.com/i/status/1094606833061228549